Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

V Japonsku po prvýkrát sobášil kňaz-robot

Sobášiaci robot je ženského pohlavia Zobraziť galériu (4)
Sobášiaci robot je ženského pohlavia (Zdroj: SITA)

TOKIO - Keď dnes svadobčania v Tokiu vstúpili do jednej z miestnych obradných siení, každý ako patrí povstal. S výnimkou oddávajúceho, bol totiž priskrutkovaný k stoličke. V Japonsku dnes prvýkrát sobášil robot.

Elektronický produkt spoločnosti Kokoro je poldruha metra vysoký, sediaci, svietia mu oči a má plastikový vrkoč, takže je vlastne skôr ženského pohlavia. "Pobozkajte nevestu," vyzval robot kovovým hlasom ženícha v prítomnosti asi päťdesiatky zvedavých svadobčanov. Len málokto z nich zaznamenal kabeláž, ktorá robota spájala s ovládacím pultom skrytým za zástenou.

Japonské roboty sú svetoznáme a vláda ich vývoj aktívne podporuje, poznamenáva agentúra AP. V priemysle sa už stali obvyklými pomocníkmi, ale v poslednej dobe sa presadzujú iv každodennom "občianskom" živote. Spoločnosť Honda nedávno vyvinula robota v podobe kráčajúceho dieťaťa, Kokoro vyvíja dinosaury pre výstavy o praveku a modely ľudí, ktoré sa vedia smiať.

"Bolo by fajn, keby to bolo o niečo múdrejšie, ale hovorí to celkom dobre," komentoval dnes v Tokiu výkon oddávajúceho novopečený ženích Tomohiro Šibata. Robot má v registri 18 pohybov rúk a jeho cena sa pohybuje okolo 6,3 milióna jenov (vyše 53 tisíc eur). Výrobca vraj už predal tri kusy do Singapuru a ďalšie do USA.

VIDEO: Japonský pár si povedal svoje "áno" pred robotom



Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu