Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Súd povolil pochod bývalých príslušníkov Waffen-SS

Pochod bývalých príslušníkov Wafen-SS Zobraziť galériu (2)
Pochod bývalých príslušníkov Wafen-SS

RIGA - Lotyšský súd dnes povolil usporiadanie tradičného kontroverzného pochodu lotyšských nacionalistov a vojnových veteránov na uctenie pamiatky krajanov, ktorí počas druhej svetovej vojny bojovali po boku nemeckých nacistov v elitnej jednotke Waffen-SS proti Červenej armáde. Súd súhlasil i s konaním protidemonštrácie. Obe akcie, ktoré sa uskutočnia v utorok v lotyšskej metropole, predtým mestský súd nižšej inštancie zakázal.

Mestské úrady pôvodne akciu zakázali kvôli bezpečnosti a s odôvodnením, že lotyšská légia Waffen-SS stále vyvoláva negatívne reakcie a vášne, a to ako v Lotyšsku, tak i v zahraničí. Predovšetkým Moskva a ruská menšina v Lotyšsku v pochode vidia glorifikáciu nacizmu. To však bývalí legionáři a ich stúpenci odmietajú s tým, že neboli nacisti, ale bojovníci za nezávislosť krajiny.

Lotyšsko bolo počas druhej svetovej vojny okupované Červenou armádou, ktorá tam prišla po uzatvorení paktu medzi nacistami a Moskvou. Po útoku Nemecka na ZSSR v roku 1941, bola Červená armáda vypudená zo Zeme. Mnoho Lotyšov vtedy nacistov vítalo ako osloboditeľov, ktorí vraj urobili prietrž ruskému teroru. V radoch elitných jednotiek SS, ktoré bojovali proti Sovietskemu zväzu, sa angažovalo približne 146 000 Lotyšov. Viac ako 50 000 z nich v bojoch padlo alebo neskôr zomreli v sovietskych koncentračných táboroch po tom, čo ku koncu vojny ZSSR anektovalo Lotyšsko.

Kritici však zdôrazňujú, že legionári tiež podporovali režim, ktorý zavraždil približne 70 000 lotyšských Židov, a ktorý sa tiež na týchto masakroch podieľal. Okrem toho asi 130 000 Lotyšov bojovalo proti nacistom v radoch Červenej armády. Zhruba 36 000 ich v bojoch padlo.

Kontroverzný výročný pochod bývalých príslušníkov elitných jednotiek SS a ich stúpencov v minulosti často viedol k násilným stretom s antinacistami. Vlani sa však pochod zaobišiel bez incidentov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu