Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Opičiak z Brna je doma, za odmenu dostane hárem

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRNO - Najslávnejší utečenec zo ZOO v Brne pavián Heiko je opäť doma. Keďže vedenie zoologickej záhrady vie, že tam asi nezostane, aj keď do plota pustia elektrinu, radšej mu do výbehu na skúšku dajú opičí hárem.

Heiko sa inak pre svoju túžbu po slobode, a nepoddajnosť na ceste za ňou, stal maskotom českých basketbalistiek na majstrovstvách sveta, ktoré budú od 23. septembra do 3. októbra práve v Brne, Ostrave a Karlových Varoch.

Riaditeľ ZOO Martin Hovorka je voči opičiemu Monte Christovi skeptický a predpokladá, že Heiko utečie opäť. Dokonca sa chcel aj vsadiť - vraj dá 90 ku desiatim, že Heiko sa opäť vydá za slobodou. Tak to je podľa neho u každého zvieraťa, ktoré okúsi slobodu.

Ako náhle si to vyskúša, ako chutí sloboda, vyskúša všetko, čo by mu ju mohlo priniesť. "Vie (Heiko), že elektrický prúd, ktorý je v oplotení, tam nie je preto, aby mu ublížil, ale len preto, aby mu zabránil v úteku," uviedol. Ďalší pokus o útek môže opäť prísť, keď sa opičiak dostane do stresovej situácie. "Pokúsime sa mu sem priviesť samice, ktoré by ho mali udržať na mieste," dodal šéf ZOO.

Pavián Heiko sa z brnianskej ZOO nebude sťahovať. Dôvod je jednoduchý, po opakovaných útekoch sa z neho stala celebrita a obyvatelia Brna ho obdivujú. Na nedeľné vpustenie utečenca do výbehu sa prišli pozrieť desiatky návštevníkov. Tí Heika podporujú aj finančne. Doteraz vyzbierali až 60 tisíc českých korún. No celková suma, ktorú vynaložila miestna ZOO na úpravy výbehu pre notorického utečenca, vyšli podľa hovorcu ZOO Pavla Hrazdíru na 900 tisíc korún.

Heiko má za sebou už dva úteky. Pri prvom v septembri 2007 sa túlal v okolí Brna a chytili ho, keď sa chcel "spriateliť" s hráčmi golfu v Jinačoviciach. Vlani v októbri sa tak zľakol veterinára vo svojom výbehu, že sa predral cez elektrickú ohradu výbehu a utiekol. Po niekoľkých dňoch ho našli priamo v areáli záhrady a od toho času ho radšej ukryli do zázemia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu