Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Čarovné Klišé

Knihu pokrstili B. Turzonovová a I. Hlaváček Zobraziť galériu (3)
Knihu pokrstili B. Turzonovová a I. Hlaváček

„Čaro trojrozmernosti románu Klišé tkvie v prekvapivej rozdielnosti troch paralelných príbehov, ktoré dohromady vytvoria príbeh štvrtý. Celá mozaika sa však poskladá až úplne na konci,“ tvrdí autorka novinky Martina Monošová. Podľa nej totiž nič nie je v živote také, ako sa zdá z jediného uhla pohľadu.

Román uviedli do života herečka Božidara Turzonovová a riaditeľka vydavateľstva Ikar Valeria Malíková. V ich príhovore zazneli trefné slová na adresu nevery a komplikovaných vzťahov. Aj román totiž poukazuje na to, že v kritických situáciách sme vždy akosi na strane iba jediného - záleží na tom, kto je nám najbližší – no pravda môže byť kdesi úplne inde...

Klišé je príbeh lásky ženatého Maxa a študentky Mirky, situovaný do prostredia rýchlokvasených bratislavských podnikateľov. Peniaze, úspech a podlizovanie okolia totiž ľahko zatemnia úsudok, a mámeniu mladšej, krajšej a príťažlivejšej podľahne aj Max. Román je jedinečný vďaka svojej trojrozmernosti – najskôr si prečítame príbeh neverného manžela (možno trochu erotický), potom pohľad manželky (chvíľami až patetický) a napokon vnímanie celej „mileneckej aférky“ z pohľadu milenky (ktoré je možno až prekvapivo čisté).

Jednotlivé časti sú napísané vždy v prvej osobe, takže čitateľ môže prežiť tú istú situáciu postupne očami všetkých troch. „Pochopí tak nielen konanie, myslenie a cítenie hlavných postáv, ale sám môže zakúsiť, "aké to je",“ vysvetľuje Monošová. Výborne to predviedla herečka Božidara Turzonovová, ktorá prečítala ukážku z pohľadu manželky a milenky, a Ivo Hlaváček, ktorý sa zhostil Maxovho príbehu. Celá mozaika sa však zloží až na záver knihy a možno prekvapí, že víťaz nemusí byť zákonite ten, kto je od začiatku vo výhode...

Monošovú inšpirovala rakúska spisovateľka Susanna Kubelka, ktorá vo svojej knihe Konečne po štyridsiatke píše, že pri takomto druhu manželskej nevery je paradoxne víťazom manželka. „Ona tvrdí, že manželka je jediná, kto sa môže rozhodovať, že vlastne na nej je to posledné rozhodnutie, ako to manželstvo dopadne,“ hovorí M. Monošová.

Martina Monošová debutovala v roku 2005 knihou Lásky o piatej, ktorý zaujal aj odbornú verejnosť, pretože tému au-pair ako sociálneho fenoménu spracovala v slovenskej literatúre ako prvá. O rok neskôr vydala novelu Anglické prebúdzania, v ktorej voľne ukončila príbeh mladej au pair. Klišé je jej tretia kniha.

 

Prečítajte si ukážku z knihy „Klišé“.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu