Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Sťahovavé vtáky sa vracajú na Slovensko

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

ŽILINA - Náladu teplomilných Slovákov v týchto dňoch síce ešte kazí občasné sneženie či nočné mrazy, prvé tohtoročné prílety sťahovavých vtákov však už predznamenávajú príchod jari. Podľa ornitológov sa v Devínskej Novej Vsi objavil i "posol jari" lastovička, v krajine pozorovali tiež bociana.

Masívnejší návrat sťahovavých operencov vraj možno očakávať na prelome marca a apríla. Vtedy by už vtáky mali mať dostatok hmyzu, ktorým sa živia.

"V dôsledku globálneho otepľovania časť vtáčej populácie, ktorá zvykne migrovať na veľké vzdialenosti, neletí napríklad až do južnej Afriky, ale zostáva v severnej Afrike na zimu. Platí to napríklad u lastovičiek, bociany môžu prezimovať ojedinele i v južnej Európe. Keď sa zlepší počasie, začínajú sa tlačiť smerom na sever," povedal Ján Gúgh zo Slovenskej ornitologickej spoločnosti.

Okrem lastovičky domovej a bociana bieleho v krajine pozorovali aj škovránka poľného alebo trasochvosta bieleho. Väčšina "sťahovavcov" sa však podľa Gúgha vráti na európske hniezdiská až koncom marca a začiatkom apríla. V tomto období totiž už zvykne bývať dostatok hmyzu, na ktorý sú mnohé operence odkázané.

"Biorytmus majú tieto vtáky nastavený tak, že pri migrácii sa riadia dĺžkou dňa a noci. Pokiaľ je tá dĺžka taká, že na zimoviskách ich prepadne pud migrácie, tak začínajú migrovať na svoje hniezdiská," poznamenal Gúgh. Vtáky sa pri návrate do severnejších oblastí Európy môžu zdržať ešte na juhu kontinentu. Pokiaľ sa na ceste na ich severné hniezdiská pokazí počasie, vyčkávajú na zlepšenie klimatických podmienok v teplejších južných oblastiach.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu