Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Pytliak roky chytal do koša dravých vtákov

PELHŘIMOV - Ochrancom prírody sa podarilo nafilmovať a pristihnúť priamo pri čine pytliaka, ktorý údajne niekoľko rokov lovil do zakázaných pascí dravce a sovy. Muž, ktorý je poľovníkom, ich predával zrejme na preparáciu do Nemecka.

Karel Makoň zo Záchrannej stanice živočíchov Plzeň povedal: „Už niekoľko týždňov sme monitorovali situáciu okolo nelegálneho odchytu dravcov a sov neďaleko Pelhřimova. Miestny holubár, poľovník a invalidný dôchodca tam už niekoľko rokov nelegálne chytal do jastrabieho koša všetky druhy dravcov a sov. Počty odchytených zvierat podľa svedkov išli za tie roky do stoviek.“

Podľa ďalšieho ochrancu pytliak ulovené zvieratá predával najskôr sokoliarom. Keď zistil, že ich púšťajú naspäť do prírody, začal ich predávať do Nemecka na vypchávanie.

Pytliak mal 500 metrov od svojho domu na svojom poli tzv. jastrabí kôš. “Do tejto zakázanej pasce chytal na živého holuba všetky druhy dravcov a sov. Koš kontroloval ďalekohľadom priamo z altánku a jazdil vtákov vyberať alebo holubov vymieňať terénnym autom. Nie je vylúčené, že mal viacero košov. My sme našli len jeden,“ povedal Makoň.

Ochrancovia prírody nakrútili 250 hodín záznamu. Keď mali dosť dôkazov, zavolali Českú inšpekciu životného prostredia. „Keď sa mu inšpekcia predstavila, zbalil pascu do auta a nekompromisne odišiel. Zavrel sa na svojom statku a minimálne 20 minút trvalo, kým konečne vyliezol, aby pustil dnu inšpektorov, ktorí s ním spísali protokol“, popisuje celú akciu ochranca.

Muž tvrdil, že do koša chytal na holuba iba svoje poštové holuby, ktoré mu uleteli. Vôbec netušil, že ho takmer po celý mesiac z neďalekého lesíka nakrúca kamera. Podľa riaditeľa Lesov mesta Cheb Vladimíra Dejmka však nemusí nič svedčiť o jeho o pytliactve. „Osobne neverím, že vôbec niečo chytil. Zdravý dravec do pasce nevletí. A chápem, že ako chovateľ poštových holubov sa chcel pred útokmi dravcov brániť.“ Podľa neho je niekedy prístup ochrancov príliš jednostranný a neberie do úvahy skutočnú situáciu na dedine.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu