Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

V USA čoraz viac mužov čelí sexuálnemu obťažovaniu

ilustračné foto
ilustračné foto

WASHINGTON - Nadriadený Johna Pilkingtona v jednej arizonskej reštaurácii vraj nepovažoval "nie" za odpoveď. Počas dvoch rokov, čo tam Pilkington pracoval ako čašník, sa ho vraj najmenej desaťkrát pokúšal ošahávať. Teraz je Pilkington, ženatý otec dvoch detí, dôležitým svedkom v procese proti podniku. Je tiež jedným zo zvýšeného počtu amerických mužov, ktorí podali žalobu kvôli sexuálnemu obťažovaniu, napísala dnes agentúra AP.

"Bolo to jednoducho veľmi nepríjemné. Mal som pocit, že musím niečo urobiť, pretože tá situácia bola naozaj zlá," povedal médiám Pilkington. Žalobu podal po tom, čo dostal od podniku výpoveď. Raz ho vraj nadriadený kuchár tak sexuálne obťažoval, že sa na neho čašník rozkričal. A potom prišiel "padák".

Medzi rokmi 1990 a 2009 vzrástol podľa amerických úradov podiel mužov, ktorí podali žalobu kvôli sexuálnemu obťažovaniu, z ôsmich na 16 percent. V minulom roku vraj z celkom 12 700 žalôb bolo 2000 žalôb podaných mužmi.

"Je určite možné, že muži sú teraz viac sexuálne obťažovaní. Môže to ale byť tým, že viac mužov si začalo verejne sťažovať," povedal právnik Ernest Haffner zo štátnej komisie pre zabezpečenie rovnakých príležitostí v zamestnaní.

Najviac žalôb mužov kvôli sexuálnemu obťažovaniu viní ďalších mužov, hoci existujú aj prípady, keď mužov údajne obťažujú ženy. Niektorí muži si sťažujú, že im kolegovia robia nemiestne romantické návrhy. Časté sťažnosti podávajú aj gayovia, z ktorých si okolie robí srandu.

Mnohí muži so svojimi žalobami uspejú. V novembri vraj jeden reštauračný reťazec prisľúbil zaplatiť spolu 345 000 dolárov šiestim zamestnancom, ktorých vraj v pobočke vo Phoenixe opakovane sexuálne obťažovali zamestnanci v kuchyni. Niektoré obete vraj boli vtiahnuté do veľkých chladiacich jednotiek, kde ich násilníci osahávali a predstierali, že ich znásilňujú. Podnik síce odmietol obvinenia, ale dohodol sa na finančnom vyrovnaní, a prisľúbil, že dá svojim zamestnancom osvetový kurz o správnom správaní.

"Myslím, že pre muža je ťažšie priznať, že bol obťažovaný a podať žalobu. Vždy keď o tom hovorím, urobí sa mi zle," dodáva Pilkington.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu