Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Objavili najstaršieho príbuzného dinosaurov

ilustračné foto
ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Americkým vedcom z Texaskej univerzity sa podarilo v Tanzánii objaviť najstaršieho známeho príbuzného dinosaurov. Novoobjavený tvor dostal pomenovanie Asilisaurus kongwe a patril do skupiny silesaurov, ktoré boli zo všetkých skupín plazov dinosaurom vývojovo najbližšie.

Asilisaurus kongwe žil pred približne 245 miliónmi rokov, čo je o desať miliónov rokov skôr než doteraz najstarší známy dinosaurus. Vedci na základe tohto objavu však predpokladajú, že prvé dinosaury sa mohli na Zemi vyskytovať už o niekoľko miliónov rokov skôr než sú najstaršie nálezy.

Vedúci výskumu a objaviteľ asilisaura Sterling Nesbitt vyhlásil: "Tento nový objav nasvedčuje, že dinosaury boli len jednou z niekoľkých skupín živočíchov, ktoré sa na Zemi objavili počas Triasu. Okrem nich tu boli silesaury, pterosaury a niekoľko skupín plazov príbuzných dnešným krokodílom."

Odborníkov však prekvapil výzor nového druhu. "Vždy sme si mysleli, že najstarší príbuzní dinosaurov boli malé, mäsožravé plazy pohybujúce sa na dvoch končatinách. Asilisaurus bol však podľa tvaru lebky a zubov bylinožravý a pohyboval sa na všetkých štyroch končatinách," uviedol paleontológ Randall Irmis z Utah Museum of Natural History, ktorý sa taktiež na výskume podieľal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu