Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Vydražia predmety sovietskeho vesmírneho programu

ilustračné foto
ilustračné foto (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Skafander, ktorý mal na sebe kozmonaut Anatolij Arcebarskij pri svojom výstupe do vesmíru v roku 1991, časti vesmírnej lode Sojuz či kontrolný panel ruskej vesmírnej stanice Mir sa budú 30. marca dražiť v kanadskom Toronte.

"Sú to významné predmety spojené so sovietskym vesmírnym programom. Dražiť sa budú veci, ktoré boli použité pre výskumné účely a pozemné testovanie a niektoré z nich boli aj vo vesmíre. Ich kúpou si ľudia uvedomia veľkosť sovietskeho vesmírneho programu. Je to veľmi zaujímavá história. Mnoho vecí sa im podarilo ako prvým na svete," uviedol zástupca aukčného domu Waddington's Sean Quinn.

Predávajúcim všetkých predmetov je anonymný zberateľ pochádzajúci z východnej Európy, ktorý veci zhromažďoval viac ako 20 rokov. Podľa predbežných odhadov by mohol byť najdrahším predmetom spomenutý oblek Anatolija Arcebarského s názvom Sokol KV-2. Jeho cena sa môže vyšplhať až na sumu niekoľkých desiatok tisíc dolárov. Najobľúbenejším predmetom Quinna sú však malé hodinky pochádzajúce zo Sojuzu. "Podľa mňa by sa nádherne vynímali na nejakom peknom stole," dodal.

Zväz sovietskych socialistických republík (ZSSR) začal vesmírne lode budovať už v 30. rokoch minulého storočia. Medzi ich úspechy patrilo vyslanie prvého satelitu na orbitu, vypustenie prvej balistickej strely alebo úspešné vyslanie prvého človeka do kozmu. Po druhej svetovej vojne sa v rámci tzv. studenej vojny Rusi predbiehali s Američanmi o to, kto bude mať úspešnejší vesmírny program.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu