Sobota1. jún 2024, meniny má Žaneta, zajtra Oxana, Xénia

Seniori fajčia viac marihuany, dôvodom sú deti kvetov

ilustračné foto
ilustračné foto (Zdroj: SITA)

MIAMI - Konzumácia marihuany u seniorov v Spojených štátoch výrazne stúpa. Hlavným dôvodom je, že do dôchodcovského veku prichádzajú tzv. deti kvetov, čiže mladí z hnutia hippies zo 60. a 70. rokov minulého storočia.

Vyplýva to z prieskumov amerického úradu pre zneužívanie drog a duševné zdravie. Počet ľudí starších ako 50 rokov, ktorí holdujú najrozšírenejšej nezákonnej droge v USA, vlani vzrástol oproti rokom 2002 - 2008 z 1,9 percenta na 2,9 percenta. Najviac fajčia trávu ľudia, ktorí majú od 55 do 59 rokov. Pravidelne si balí jointy až 5,1 percenta z nich.

Pozorovatelia pritom očakávajú ďalšie zvyšovanie množstva konzumentov marihuany medzi seniormi súbežne zo starnutím 78 miliónov amerických občanov narodených v povojnovej populačnej explózii v rokoch 1945 až 1964. Pre príslušníkov tejto generácie neznamenala marihuana nikdy nič nebezpečné ako pre predchádzajúce generácie. Naopak ju pred desiatkami rokov sami vyskúšali.

Zatiaľ, čo niektorí s jej užívaním neprestali, iní sa k nej vracajú na dôchodku po dlhšom čase. Či už kvôli relaxácii alebo preto, že marihuana pre nich predstavuje spôsob, ako sa vyrovnať s bolesťami staroby.

Je medzi nimi aj Florence Stiegelová (88). Kvôli artritíde trpí bolesťami chrbta a nôh. Pri chôdzi sa opiera o paličku. Marihuana jej vraj pomáha podstatne viac než akékoľvek lieky na spanie a ona nechápe, prečo by si človek v jej veku nemohol "dať jointa". Pekne strávený večer pre ňu znamená: pohárik červeného vína, noviny The New York Times, počúvanie vážnej hudby, predovšetkým Bacha a fajka s marihuanou.

Pre propagátorov legalizácie marihuany môže rastúci počet starších konzumentov znamenať dôležitý zvrat v ich desiatky rokov trvajúcich snahách o zmenu amerických zákonov. "Dlhé roky boli našimi politickými oponentmi starší Američania, ktorí nepoznali marihuanu a považovali ju za veľmi nebezpečnú drogu," vyhlásil Keith Stroup, zakladateľ a právnik hnutia NORML, lobbujúceho za marihuanu.

Marihuanu uznávajú pre jej schopnosť uľaviť od množstva problémov staroby, ako sú bolesti, zelený zákal či roztrúsená skleróza. V 14 amerických štátoch povolili jej užívanie zo zdravotných dôvodov. "Starší konzumenti však riskujú okrem iného pád po závratoch spôsobených marihuanou a jej fajčenie zvyšuje nebezpečenstvo srdcových ochorení a mierne kognitívne poruchy," pripomína William Dale, vedúci oddelenia geriatrickej a paliatívnej medicíny v zdravotnom centre pri Chicagskej univerzite.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu