Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Našli tri ďalšie vietnamské výrobne marihuany

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

TRNAVA - Polícia našla v posledných dňoch tri ďalšie laboratóriá na pestovanie marihuany. Objavila v nich stovky rastlín a desiatky kilogramov sušenej drogy. Výrobne v obci Cífer pri Trnave aj vo Zvolene a Banskej Bystrici prevádzkovali Vietnamci.

Zadržaným mužom hrozia za nedovolenú výrobu drog niekoľkoročné tresty. Informovala o tom dnes polícia. Ešte v pondelok zadržali v prenajatom dome v obci Cífer Vietnamca (25), ktorý si tam zriadil laboratórium.

Polícia mu zhabala 176 kusov rastlín, 178 kusov sadeníc marihuany, množstvo ventilátorov a ohrievacích zariadení. "Vyšetrovateľ ho obvinil z drogovej trestnej činnosti a hrozí mu trest odňatia slobody na desať až 15 rokov," uviedla hovorkyňa policajného prezídia Andrea Polačiková.

Pri dnešných domových prehliadkach vo Zvolene a Banskej Bystrici odhalili ďalšie dve laboratóriá. Policajti zaistili 458 rastlín a asi 46 kilogramov sušenej drogy. "Ide o prvé dva prípady indoorového pestovania (pod umelým osvetlením) marihuany Vietnamcami na území Banskobystrického samosprávneho kraja," povedal novinárom zástupca okresného riaditeľa polície v Banskej Bystrici Boris Beňa.

Mužom podľa neho hrozí trest od štyroch do desať rokov väzenia, po ukončení vyšetrovania to však môže byť podľa iného odseku zákona aj viacej. Vietnamci migrujú na Slovensko za prácou, často ich je vidno v obchodoch s lacným textilom.

S marihuanou, ktorá je populárna hlavne medzi mladými ľuďmi, už prichytili viacerých. V susednom Česku dokonca policajné zdroje udávajú, že na pestovaní marihuany sa podieľajú hlavne Vietnamci. Viacerí výrobcovia tejto "mäkkej" drogy sa usídlili v okolí Trnavy.

Naposledy polícia našla výrobňu marihuany začiatkom februára v Majcichove. Začiatkom januára tiež "prekazili" obchody dvoch mužov za 186.000 eur v Šamoríne. V Trnave tiež vlani našli 970 kilogramov surovej marihuany v hodnote 3,5 milióna eur.

Štyria Vietnamci ju pestovali v nepoužívanom sklade bývalých Trnavských automobilových závodov. V samotnom Vietname hrozia za obchodovanie s drogami prísne tresty, jeho protidrogové zákony patria k najtvrdším na svete.

Vlani v decembri hanojský súd rozhodol, že nechajú zastreliť päticu Číňanov za pašovanie ôsmich ton marihuany.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu