Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Škola môže byť nebezpečné miesto

ilustračné foto
ilustračné foto

„Už dlhší čas som pozorovala na svojej dcére, že prestala rada chodiť do školy. Začalo to nenápadnými výhovorkami o bolestiach brucha, ale nakoniec som sa dozvedela, že sa z nej stala záškoláčka. Príčina bola prostá, moja deväťročná dcéra sa stala obeťou šikanovania.“ Scenár, ktorý sa s určitou pravidelnosťou objavuje na rôznych školách, a čo je zarážajúce, už aj medzi deťmi na I. stupni.

Teraz si položme otázku, aké sú možnosti včasného odhalenia samotného šikanovania? Najjednoduchšie by bolo, keby sa šikanovaniu detí zamedzilo už v jeho počiatkoch a realizovali by sa také kroky, ktoré by šikanovanie zo škôl úplne odstránili. Toto je však ideálny stav, ktorý sa od reality odlišuje.

Odhaľovať šikanovanie by mala v prvom rade škola prostredníctvom pedagógov. Skutočnosť je však taká, že ani oni nemôžu mať oči všade. Deti nie sú počas celého dňa pod pedagogickým dozorom. Preto skôr rodičia sú tí, ktorí začnú tušiť, že niečo nie je v poriadku, a že ich dieťa sa stalo obeťou šikanovania. Problém je však v tom, že kým to zistia, môže uplynúť veľa času. Deti sa totiž za šikanovanie často hanbia a so svojimi problémami sa rodičom nezdôverujú. Namiesto toho hľadajú výhovorky, ako by sa mohli vyhnúť škole. Predstierajú zdravotné problémy a keď im toto „divadielko“ nevychádza, tak sa pokojne túlajú mestom celé hodiny, čo môže mať za následok ďalšie nebezpečné situácie.

 

Je to v rukách škôl

Určite aj školy v súčasnosti pociťujú, že šikanovanie sa čoraz viac rozširuje. Dôvodov je viac. V prvom rade sú to rozdiely, ktoré boli aj budú, ale v tejto dobe sú omnoho markantnejšie ako v minulosti. Deti pochádzajú z rôznych sociálnych vrstiev, líšia sa svojimi schopnosťami alebo výzorom. Šikanovanie však nie je jediný problém. Záškoláctvo čoraz viac trápi pedagógov, ale aj rodičov. „Čo ešte môžem urobiť? Syna vyložím každý deň pred školou, ale na vyučovaní sa nezúčastní. Cítila som sa hrozne, keď mi triedna zavolala a spýtala sa, čo je s Petrom, vraj už týždeň nechodí do školy. Nechcem ho viesť každé ráno za ručičku priamo do triedy, veď má už šestnásť.“

Čo môže teda urobiť škola a rodič pre to, aby sa obmedzili a postupne odstránili problémy ako sú záškoláctvo, šikanovanie, krádeže a pod.?

 

Modernizácia škôl ruka v ruke s bezpečnosťou

V Taliansku budú mať pravdepodobne už nasledujúci školský rok situáciu v tomto smere vyriešenú. Vláda uvažuje nad tým, že by rodičia dostávali od školy SMS-ky v prípade, ak ich dieťa bude do školy meškať alebo vôbec nepríde. Podobný projekt „Bezpečnej a inteligentnej školy“ už v súčasnosti na Slovensku zabezpečuje Školský identifikačný systém www.vskole.sk. Modernizáciu škôl na Slovensku vláda zatiaľ týmto spôsobom nepodporuje, ale to neznamená, že si škola tento systém nedokáže zabezpečiť sama bez výrazného zaťaženia svojho finančného rozpočtu.

Projekt „Bezpečná a inteligentná škola“ zabezpečuje modernizáciu dochádzky žiakov a zamestnancov škôl prostredníctvom čipových kariet. Systém zabezpečuje odosielanie notifikácie formou SMS alebo e-mailu o meškaní dieťaťa. Rodičia môžu skontrolovať, či dieťaťu iba meškal autobus a je v poriadku, alebo blicuje. Zároveň rodičia môžu napísať ospravedlnenky alebo odhlásiť obed prostredníctvom internetu. Súčasťou vybavenia školy môže byť aj kamerový systém. Záleží už len od školy, kde chce umiestniť kamery, nakoľko sa tu musí riešiť aj otázka etiky a súkromia. Všetko je vec kompromisu, ktorý môže škola nájsť v komunikácii s rodičmi a žiakmi.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu