Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Na nadchádzajúci rok sa pozerá až 48 % Slovákov skepticky

ilustračné foto
ilustračné foto

BRATISLAVA - Slováci vidia nadchádzajúci rok skôr skepticky. Ako vyplynulo z prieskumu, ktorý v dňoch 5. až 12. decembra uskutočnila agentúra pre výskum trhu a verejnej mienky KMG international na vzorke 1 006 respondentov vo veku 18 a viac rokov, optimisticky sa do roku 2010 pozerá 32 %, skepticky 48%, pesimisticky 19% opýtaných a len jedno percento sa nevie rozhodnúť.

Rovnako ako po minulé roky sa agentúra KMG pýtala prostredníctvom svojich anketárov, ako sa obyvatelia Slovenska pozerajú na rok 2010. Kým v roku 2007 pozeralo do budúcnosti s optimizmom 43 % populácie, v decembri 2008 sa na rok 2009 pozeralo s optimizmom už iba 26 % populácie.

Koncom tohto roka sa optimizmus aspoň čiastočne vrátil, keďže optimisticky naladených je 32 % obyvateľov krajiny. Vyslovených pesimistov síce ubudlo, no na druhej strane pribudlo skeptikov.

V tom istom čase ako na Slovensku, položili tú istú otázku partnerské výskumné organizácie agentúry KMG obyvateľom Rakúska, Českej republiky, Maďarska a Poľska. Najväčšími optimistami sú podľa prieskumu Rakúšania (50 %), nasledujú Poliaci (37 %), Slováci (32 %), Česi (31 %) a napokon Maďari (29 %). Slováci z prieskumu vyšli ako najväčší skeptici (48 %) a Poliaci ako najväčší pesimisti (38 %).

Pesimisticky sa do budúceho roka pozerá i 35 % Čechov, 33 % Maďarov, 19 % Slovákov a 18 % Rakúšanov. V rebríčku "optimistických národov" zostavenom na základe celkovej miery optimizmu, skepticizmu a pesimizmu by sa Slovensko tento rok umiestnilo na 3. priečke, pričom poradie sledovaných krajín by bolo nasledujúce: 1. Rakúsko, 2. Poľsko, 3. Slovensko, 4. Česká republika, 5. Maďarsko. V porovnaní s minulým rokom, sa aj v medzinárodnom meradle dá hovoriť o zlepšovaní klímy a optimistickejšej nálade v strednej Európe. Informácie poskytol Managing Director spoločnosti KMG international Peter Kořenek.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu