Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Aj vy môže splniť sen chorému dieťaťu

Aj vy môže splniť sen chorému dieťaťu Zobraziť galériu (5)
Aj vy môže splniť sen chorému dieťaťu

BRATISLAVA - Aj dlhodobo choré a zomierajúce deti majú svoje sny. Kvôli chorobe však často nemôžu dostať to, po čom túžia. Mnohé trávia v nemocniciach dlhé dni, týždne, mesiace, niekedy dokonca až rok či dva(!), často zatvorené v jednej miestnosti – vo svojej nemocničnej izbe.

Kvôli nízkej imunite nemôžu chodiť medzi ľudí, navštevovať ich môže len úzky okruh rodinných príslušníkov. Mimoriadne ťažké to majú najmä deti na detskej onkológii, ktoré sú v tzv. leukopenickom režime - majú nízky počet leukocytov, a preto nemôžu vychádzať z izby ani len na chodbu.

Hoci lekári sa snažia ich telo vyliečiť, detské duše trpia nedostatkom podnetov. Zatvorené v izbách, do ktorých má prístup len úzky okruh rodinných príslušníkov, snívajú svoje detské sny o ktorých dúfajú, že sa im niekedy predsa len splnia.

Mnohé vo svojom vnútri trpia, ale snažia sa to nedať najavo, aby nezarmútili svojich rodičov. „Naučila som sa zniesť bolesť, skryť smútok a so slzami v očiach sa smiať. A to všetko preto, aby som urobila ľudí okolo seba šťastnými,“ napísala nám Natálka H. z Prešova, ktorej posledným želaním bolo stráviť niekoľko dní spoločne s celou rodinou – s otcom i sestrami, s ktorými nebola takmer rok svojej liečby. ŽELAJ SI jej tento sen splnilo v septembri 2008. V decembri 2008 Natálka zomrela. "Sen, ktorý ste jej splnili, bol jej posledný. O Vianociach už Natty ani nesnívala. Ďakujeme," napísali nám jej rodičia.

Nezisková organizácia ŽELAJ SI plní sny dlhodobo chorým a zomierajúcim deťom už štvrtý rok. „Vlani sme splnili 40 úžasných detských snov. Tento rok sme aj vďaka príspevku z dvoch percent daní splnili 40 snov za polroka a pracujeme na ďalších,“ povedala predsedníčka a zakladateľka ŽELAJ SI Soňa Rebrová. Predpokladá, že najväčší nával príde v odbobí Vianoc, pretože vtedy deti často píšu o tom, čo by chceli pod stromček, ale vedia, že rodičia si im to nemôžu dovoliť kvôli zvýšeným výdavkom na liečbu kúpiť.

A o čom choré deti snívajú najčastejšie? „Najčastejšie deti snívajú o veciach, ktoré im uľahčia život v nemocnici a pomôžu im skrátiť voľné chvíle. Je to najmä elektronika: notebook na písanie si s kamarátmi, čítanie správ či hranie hier, mobilné telefóny pre kontakt so svojou rodinou, DVD prehrávače na pozeranie rozprávok a filmov. Menšie deti si často želajú hračky, staršie zase stretnutia s celebritami,“ vypočítava Soňa Rebrová.

ŽELAJ SI za roky svojej činnosti splnilo i také želania, ako je výlet do Paríža, vydanie zbierky básní pre dievčinu, ktorá píše nosom, let helikoptérou, jazdu v športovom aute, šoférovanie veľkého autobusu, stretnutia s Angelom so skupiny Kelly Family či raperom 50 centom, výlet do Vidám parku v Maďarsku. Každý z nás však môže splniť sen chorému dieťaťu – ŽELAJ SI ponúka takúto možnosť už druhý rok. „ Ak chcete urobiť dobrú vec a zároveň presne vedieť, kam vaše peniaze išli, splňte sen dieťaťu priamo vy! Vyberte si zo zoznamu želaní to "vaše" želanie, ktoré vás oslovilo alebo ktoré viete splniť, a zavolajte nám. Poskytneme vám kontakt na rodinu chorého dieťaťa a môžete dar zakúpiť a odovzdať priamo dieťaťu,“ hovorí Soňa Rebrová.

Pokiaľ sa vám nechce dar odovzdať (napríklad kvôli dlhej vzdialenosti), môžete ho doniesť priamo do ŽELAJ SI, kde ho osobne odovzdajú. „Ako „dôkaz“ dostanete fotografiu z odovzdávania daru a taktiež ďakovný diplom s vašim menom a fotografiou dieťatka,“ vysvetľuje Soňa Rebrová a dodáva, že tento rok už možnosť splniť priamo sen chorému dieťaťu využila takmer desiatka osôb. Zoznam všetkých detí čakajúcich na splnenia sna nájdete na stránke www.zelajsi.sk, v časti zoznam všetkých želaní.

Stačí si len vybrať to „vaše“ dieťa či sen, a môžete ho na Vianoce urobiť šťastným. Snáď aspoňa na chvíľu zabudne na svoju chorobu a získa nádej, že ak je možné, že sny sa plnia, jedného dňa sa im možno splní ten najväčší sen: vyzdravieť…
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu