Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Vymieranie živočíchov sa nedarí spomaliť

ilustračné foto
ilustračné foto (Zdroj: Jupiterimages)

BRATISLAVA - Vedci z medzinárodnej skupiny Diversitas varujú, že počet vymierajúcich živočíšnych druhov sa z dôvodu ohrozenia biodiverzity a ekosystémov výrazne zvyšuje. Hlavnými príčinami sú znečistenie, klimatické zmeny a rozširovanie miest.

Podľa najnovších štatistík je vymieranie živočíchov omnoho rýchlejšie, než sa predpokladalo pred niekoľkými rokmi. Najviac postihnuté sú pritom sladkovodné druhy ako ryby, žaby, korytnačky a krokodíly. Vedci tvrdia, že sladkovodné živočíchy vymierajú šesťkrát rýchlejšie než suchozemské alebo morské druhy.

Niektorí experti dokonca zastávajú názor, že do roku 2025 nebude v Číne okrem obdobia záplav ani jedna rieka vtekať do mora. Členovia Diversitas, ktorí sa stretnú v utorok v juhoafrickom Kapskom meste, aby našli nové riešenia na spomalenie vymierania živočíchov, vinia zo súčasného stavu svetových lídrov. Tí podľa nich nezaviedli dostatočne účinné opatrenia, aby zredukovali znižovanie biodiverzity. Informácie zverejnil spravodajský server news.bbc.co.uk.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu