Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Z kurčiat chcú vyvinúť dinosaury

MONTREAL - Kanadský paleontológ chce stvoriť živé dinosaury pomocou genetickej manipulácie kurčiat. Vedec strávil roky pátraním po skamenených prehistorických zvieratách.

Hans Larsson z katedry makroevolúcie McGillovy univerzity v Montreale sa chce pokúsiť vyvinúť u týchto domácich vtákov charakteristické rysy dinosaurov, ktorí vyhynuli pred miliónmi rokov. Chce to dosiahnuť genetickou manipuláciou s embryiami kurčiat.

Výskum je na začiatku, priznal Larsson v rozhovore pre agentúru AFP. Mohol by však podľa neho viesť k tomu, že sa jedného dňa podarí vyvinúť živé prehistorické plazy. Larsson však tvrdí, že sa takých ambícií z etických a praktických dôvodov vzdal. "Ak jasne dokážem, že u vtákov existuje potenciál vyvinúť anatomické rysy dinosaurov, znovu to dokáže, že vtáky pochádzajú priamo z dinosaurov," vysvetlil vedec. Viaceré kanadské vedecké organizácie a skupina National Geographic súhlasili s tým, že budú projekt financovať.

Nápad sa zrodil pri diskusiách so známym americkým paleontológom Jackom Hornerom, ktorý pôsobil ako technický poradca pri filme Jurský park. Horner nedávno napísal ilustrovanú knihu Ako stvoriť dinosaura, kde medzi pokusmi vytvoriť dinosaura uvádza experimenty na embryách kurčiat.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu