Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Vedci objavili tri nové druhy koralov a jeden "vyhynutý"

Ilustračné Foto
Ilustračné Foto

GALAPÁGY - Neďaleko ostrovov Galapágy sa vedcom podarilo objaviť tri nové druhy koralu a jeden, o ktorom si mysleli, že je vyhynutý. Nález zvyšuje optimizmus vedcov čo sa týka odolnosti týchto organizmov voči zvýšenej teplote oceánov.

Koral druhu gardineroseris planulata mal údajne vyhynúť pri poslednom klimatickom jave El Niňo, ktorý sa objavil koncom deväťdesiatych rokov. No aj napriek tomu nové výskumy, ktoré realizovali vedci z univerzít z miest Miami a Southampton v nepreskúmaných oblastiach severovýchodu ekvádorského súostrovia, odhalili viaceré kolónie. Nové koraly patria k rodom hydrozoanthus, parazoanthus a antipathozoanthus.

Zvýšenie teplôt spôsobené globálnym otepľovaním a fenomén El Niňo skoncoval s viacerými kolóniami koralov, práve preto, že vyvolal proces známy ako vybieľovanie, v ktorom sa strácajú riasy potrebné pre vytvorenie a rast koralov. Bez týchto rias koral umiera. V roku 1893 El Niňo skoncoval s 95 percentami koralov na ostrovoch Galapágy a spôsobil vážne problémy morskému ekosystému. V rokoch 1997 a 1998 spôsobilo otepľovanie oceánu už v poradí druhý proces vybieľovania. Mnoho vedcov upozorňovalo na kritickú koncentráciu oxidu uhličitého v atmosfére, ktorá by mohla spôsobiť úplné vyhynutie koralov v priebehu niekoľkých desaťročí. Podľa autorov výskumu sa však zdá, že riasy by sa vyššej teplote oceánu mohli postupne prispôsobovať.

Informáciu zverejnil internetový portál elmundo.es.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu