Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Raketoplán Endeavour vyletí v stredu

Raketoplán Endeavour.
Raketoplán Endeavour.

CAPE CANAVERAL - Raketoplán Endeavour odštartuje v stredu 17. júna. Rozhodol o tom americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA). Endeavour by mal vyletieť o 9:40 GMT (11:40 stredoeurópskeho času) z Kennedyho vesmírneho strediska na Floride.

Štart lunárnej prieskumnej sondy z floridskej základne Cape Canaveral Air Force Station, ktorú mali vypustiť do vesmíru pôvodne v ten istý deň, sa preto posunul na štvrtok 18. júna.

Štart raketoplánu Endeavour odložili pre praskliny na externej palivovej nádrži a následný únik vodíkového plynu. NASA to oznámil v sobotu 13. júna len niekoľko hodín pred plánovanou hodinou odletu. Príčina úniku vodíka je stále neznáma, uviedol Pete Nickolenko z NASA. Je si však istý tým, že problém úplne opravili, ubezpečil.

Endeavour vynesie do vesmíru poslednú časť japonského laboratória a nového obyvateľa na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS). Po spojení raketoplánu so stanicou bude na ISS 13 ľudí, čo je doteraz najvyšší počet. Počas 16-dennej misie sa má uskutočniť päť výstupov do otvoreného vesmíru.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu