Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Do vesmíru odštartovali Herschelov a Planckov teleskop

BRATISLAVA - Z odpaľovacej základne Európskej vesmírnej agentúry (ESA) v Kourou vo Francúzskej Guyane dnes odštartovala raketa Ariane 5, ktorá na obežnú dráhu vyniesla Herschelov a Planckov ďalekohľad.

Obe observatóriá, ktoré stáli okolo 1,8 miliardy eur, vyštartovali o 15:12. Ich úlohou bude skúmať pôvod vesmíru a vznik hviezd a galaxií.

Herschelov ďalekohľad s 3,5-metrovým zrkadlom a vôbec najväčším a najvýkonnejším teleskopickým reflektorom vo vesmíre, bude zbierať údaje o najchladnejších a najodľahlejších objektoch, aké boli doteraz sledované s cieľom objasniť históriu formovania hviezd a galaxií. Planck bude skúmať mikrovlnné žiarenie kozmického pozadia (Cosmic Microwave Background - CMB) po Veľkom tresku (Big Bang), čo podľa všetkého viedlo ku vzniku vesmíru asi pred 14 miliardami rokov.

Cieľom misie je získať najnovší odhad veku vesmíru, ako aj ďalší vývoj smerujúci k jeho zväčšeniu alebo naopak prípadnému zrúteniu v prípadnom Veľkom zmrštení (Big Crunch). Teleskopy Planck a Herschel mali misiu začať 16. apríla, potom 6. mája. Vesmírne observatórium má pracovať najmenej tri roky.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu