Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

NASA nepripisuje význam poškodeniu raketoplánu

Úlomok z raketoplánu Atlantis.
Úlomok z raketoplánu Atlantis.

CAPE CANAVERAL - Raketoplán Atlantis so sedemčlennou posádkou smeruje k riskantnému stretnutiu s Hubblovým vesmírnym ďalekohľadom aj napriek poškodeniu, ktoré zistili v spodnej časti vesmírnej lode. Raketoplán sa má robotickým ramenom spojiť s teleskopom dnes o 18:54 SEČ vo výške 547 kilometrov nad severovýchodným pobrežím Madagaskaru.

Počas desaťhodinového prehľadávania krehkej tepelnej ochrany raketoplánu objavila posádka niekoľko rýh dosahujúcich 53 centimetrov na štyroch ochranných tepelných štítoch.

Ryhy sa nachádzajú naspodku prednej časti pravého krídla raketoplánu a vznikli počas štartu na obežnú dráhu. Poškodenie, ktoré budú najmenej dva dni vyhodnocovať experti, NASA charakterizovala ako menšie a nepripustila žiadnu hrozbu astronautom alebo celej misii. Riadiace stredisko MCC (Mission Control Center) vylúčilo nutnosť druhej a podrobnejšej inšpekcie miesta v piatok, čím sa uvoľní viac času na prehliadku samotného Hubblovho ďalekohľadu. "Podľa predbežného posudku to nevyzerá príliš vážne," povedal Dan Burbank z MCC veliteľovi Atlantisu Scottovi Altmanovi.

Atlantis vyštartoval v pondelok na 11-dňovú misiu, počas ktorej má na 19-ročnom Hubblovom teleskope uskutočniť technické vylepšenia a opravy, aby mohol fungovať ďalších aspoň päť rokov. Najťažšou operáciou bude dnešná, keď Altman priblíži raketoplán k ďalekohľadu, aby astronaut Megan McArthur robotickým ramenom uchopil teleskop dlhý 13,2 metra. Misia je piatou a poslednou operáciou k Hubblovmu ďalekohľadu, ktorý potom vyradia. Počas pobytu vo vesmíre je naplánovaných sedem výstupov do voľného priestoru.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu