Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Objavili gén zodpovedný za vypadávanie vlasov

BRATISLAVA - Vedecký tím z Japonska objavil gén, ktorý môže u ľudí spôsobovať alopéciu - vypadávanie vlasov.

Štúdia publikovaná v magazíne Proceeding of the National Academy of Sciences opísala, ako myši s chybou v géne Sox21 začali mať problémy. "Myšiam začala vypadávať srsť od 11. dňa po narodení, začalo to na hlave a pokračovalo smerom k chvostu na chrbtovej časti," uviedli autori. Medzi 20. a 25. dňom myši stratili všetku srsť, vrátane fúzov. "Neobyčajné je, že nová srsť začala opäť narastať o niekoľko dní neskôr, ale opäť vypadala," opísali.

Opakovaná alopécia pokračovala viac ako dva roky a vedci pozorovali, že zmutované myši majú zväčšené mazové žľazy v blízkosti vlasovej folikuly a zväčšenú vrstvu kožných buniek počas obdobia vypadávania vlasov.

"Gén pravdepodobne súvisí s diferenciáciou kmeňových buniek, ktoré formujú vonkajší povrch vlasového ložiska," uviedol tím pod vedením vedkyne Yumiko Saga z Oddelenia vývoja cicavcov v Národnom inštitúte genetiky v Mishime.

Výskum pokračoval skúmaním ľudí, kde bol objavený rovnaký účinok génu. "Tieto výsledky naznačujú, že gén Sox21 môže byť zodpovedný za niektoré prípady vypadávania vlasov u ľudí," dodal autorský tím.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu