Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Umelec vytvoril zástavy z ľudských vlasov

Zástavy z ľudských vlasov
Zástavy z ľudských vlasov

FILADELFIA - Zdiaľky je takmer 200 štátnych zástav visiacich z Drexelovej univerzity vo Filadelfii dobre rozoznateľných a hviezdy, pruhy a kosáky mesiaca na nich vystupujú v odtieňoch hnedej farby. Keď človek príde bližšie, pochopí prečo: Sú totiž vytvorené z ľudských vlasov, napísala agentúra AP.

Inštalácia, ktorá vzbudzuje úžas i odpor, je súčasťou výstavy súčasného umenia, ktorá predstavuje maľbu, fotografiu a sochárske exponáty 40 čínskych umelcov.

Najviac pozornosti priťahuje práve pozoruhodná kolekcia zástav od umelca Wen-ta Ku s názvom Spojené národy: Človek a priestor. Zástavy vytvoril pomocou chumáčov, ústrižkov a pramienkov vlasov získaných od miliónov ľudí po celom svete, a hromady lepidla.

Výstava nadväzuje na starobylú čínsku tradíciu maľby tušom. "Taoisti verili, že umelci majú schopnosť znovu vytvárať prírodu, preto tušové maľby často zobrazovali krajiny," uviedol Joseph Gregory, vedúci oddelenia umenia a histórie umenia na Drexelovej univerzite.

Moderní čínski umelci rozšírili zobrazovacie techniky a dokonca pridali i ďalšie médiá, aby zachytili svet v jeho dnešnej podobe. Podobne i Wen-ta Ku sa predtým zaoberal tušovou maľbou a dokonca experimentoval s tušom vyrobeným z vlasov Číňanov rozdrtených na prášok.

Umelec sa v roku 1987 prisťahoval do USA a momentálne žije v New Yorku. Vlasy začal zbierať v roku 1993 v rámci celosvetového projektu s názvom "Spojené národy." Inštalácia zástav je jeho súčasťou a prvýkrát ju vystavili na juhokórejskom bienále v roku 2000, upozorňuje agentúra AP.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu