Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Na festivale sa bude debatovať i o sledovaní ľudí kamerami

ŽILINA - Na problémy sluchovo postihnutých, homosexuálov, znásilnených žien či hendikepovaných detí vo svete chcú upozorniť organizátori filmového festivalu Jeden svet, ktorý sa začal dnes v Žiline.

Diváci uvidia počas piatich dní približne tri desiatky filmov, ktoré nakrútili režiséri z Ameriky, Európy, Ázie a Afriky. Pripravená je tiež debata o kamerových systémoch, ktoré sledujú ľudí pri nákupoch, v bankách či na uliciach. Informovali o tom organizátori prehliadky.

"Rozhodli sme sa zaoberať aj dopadom sledovacích systémov na život ľudí. Tie na jednej strane umožňujú ľahšie vypátranie páchateľa, na druhej strane však mediálnosť doby náš súkromný priestor vystrkuje do verejnej sféry. Každý môže byť sledovaný," poznamenal Martin Krištof z kultúrneho zariadenia Stanica.

Na verejnú diskusiu o kamerových systémoch usporiadatelia pozvali zástupcov mestskej polície, samosprávy a odborníkov na moderné technológie. Na rastúci počet kamier na verejných priestranstvách v českom hlavnom meste upozornil vo svojom dokumente Trvalé bydliště Praha aj filmár Ivo Bystřičan.

Festivaly, ktoré upozorňujú na problémy s nedodržiavaním ľudských práv, organizujú viacerá mestá po celom svete. V Česku je to napríklad Praha, na Slovensku zasa Bratislava.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu