Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Rukopis Lincolnovho prejavu pôjde na aukciu

(Zdroj: Jupiterimages)

WASHINGTON - Pôvodný rukopis prejavu, v ktorom Abraham Lincoln v roku 1864 vyzval Spojené štáty na zjednotenie uprostred občianskej vojny, pôjde na aukciu v New Yorku. Ako informovala aukčná sieň Christie's, vzácny text sa bude dražiť 12. februára, teda v deň 200. výročia narodenia amerického prezidenta, ktorý zrušil otroctvo.

Predaj historického dokumentu by mohol prelomiť doterajší rekord troch miliónov dolárov, ktoré Christie's získala v roku 2002 za posledný verejný Lincolnov prejav, uviedol viceprezident Christie's Chris Coover. Aukčný dom predpokladá, že rukopis sa vydraží za 3 až 4 milióny dolárov.

"Teraz, keď je po voľbách, nemali by sa všetci, ktorú majú spoločný záujem, opätovne zjednotiť v spoločnom úsilí na záchranu našej spoločnej krajiny?," uviedol Lincoln v Bielom dome 10. novembra 1864 krátko po svojom opätovnom zvolení.

Prejav vzbudil masový záujem verejnosti pri príležitosti utorňajšej inaugurácie nového amerického prezidenta. Barack Obama prisahal na bibliu, ktorú na inaugurácii v roku 1861 použil aj Lincoln. Vo svojich vystúpeniach sa niekoľkokrát odvolal na Lincolna, ktorý je preňho osobným vzorom a symbolom konca otroctva.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu