Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

V Berlíne zomrel Kebabový kráľ

BERLÍN - Vo veku 87 rokov zomrel v Berlíne "vynálezca" döner kebabu, pochúťky, ktorá dnes neodmysliteľne patrí k životu mnohých v celom rade európskych miest. Na svojich internetových stránkách o tom informuje Daily Telegraph. Mahmut Aygün, prezývaný Kebabový kráľ, podľahol rakovine.

Mahmut Aygün sa narodil v Turecku, ale v 16 rokoch sa presťahoval do Nemecka, aby si tam otvoril stánok s rýchlym občerstvením. Döner kebab vymyslel pred takmer 40 rokmi. Kebab, ktorý sa robí najčastejšie z jahňaciny a zmesi korenia, sa tradične podáva s ryžou. Aygün však dospel k záveru, že ďaleko praktickejšie bude podávať ho v rozkrojenom chelebe pita. Jeho zákazníci, ktorí vyrazili do mesta popíjať, sa tak mohli kebabem posilniť cestou domov.

"Hovoril som si, že to bude oveľa jenoduchšie, keď si (zákazníci) budú môcť vziať jedlo so sebou," vysvetlil kedysi Kebabový kráľ. Svet gastronómie tento muž obohatil aj o jogurtový dresing, ktorým sa döner kebab dochucuje.            

Na döneri si stravníci v jeho krčmičke Hasir v Berlíne prvýkrát pochutili 2. marca 1971.            

Ľudia v Európe si pochúťku obľúbili natoľko, že napríklad v Británii stánky s dönerom vytlačili mnhé tradičné bufety, v ktorých predávali „fish and chips“ (vyprážaná ryba s hranolkami).

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu