Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Aj naše psy už vedia vyhľadať eurobankovky

(Zdroj: Jupiterimages)

BRATISLAVA - Slovensko je štvrtou krajinou Európskej únie, ktorá má špeciálne vycvičené psy na vyhľadávanie eurobankoviek. Po výbušninách, narkotikách a zbraniach budú vedieť policajné psy odhaliť aj bankovky, vrátane tých falošných.

Ako vysvetlil riaditeľ odboru kynológie a hipológie Prezídia Policajného zboru Vladimír Ďurišin, bankovky majú svoj špecifický pach, ktorý vzniká už pri ich výrobe.

Psy Rasty a Cif svoje schopnosti predviedli pred novinármi dnes na štadióne v bratislavskej mestskej časti Dúbravka. Najprv sa im podarilo identifikovať dve zo štyroch odstavených áut, v ktorých sa bankovky nachádzali. "Psy dnes pracujú v extrémnych podmienkach, pretože teplota je dosť nízka a voda sa zo vzduchu odparuje veľmi málo," vysvetlil faktory vplývajúce na takúto prácu psovod Ján Lőv. Psy boli úspešné aj pri hľadaní eurobankoviek v batožine.

"Psy identifikujú bankovky kontaktom, teda zaškrabnutím alebo bezkontaktovo, keď si ľahnú," povedal Ďurišin. Ako ďalej vysvetlil, pri výcviku sa snažia psa naučiť skôr druhú možnosť, "aby nevznikol kontakt a bankovky by sme mohli poslať na ďalšiu expertízu." Základný výcvik trvá tri mesiace. "Učí sa však celý život, je to neustála práca" upozornil Lőv.

Slovenskí policajti začali s výcvikom v lete 2008. Podľa nadporučíka sa na takúto prácu najlepšie hodia plemená s dlhším ňufákom, ako majú napríklad nemecké ovčiaky. Psy, ktoré vedia vyhľadať eurobankovky, majú aj v Rakúsku, Nemecku a Francúzsku. Ako pre agentúru SITA povedal Ďurišin, na Slovensku plánujú vychovať asi desať psov, tak aby v každom kraji bol aspoň jeden. Ako a kde ich chcú nasadzovať, policajti neprezradili.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu