Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Hádajte sa!

Po každej búrke vyjde na nebi slnko
Po každej búrke vyjde na nebi slnko

Hádať sa dá o všeličom: o peniazoch, o výchove detí či plánoch na víkend. V princípe sa nedá proti tomu namietať, pretože slovná zrážka prečistí vzduch rovnako ako búrka. Ale len vtedy, ak sa koná fér. To znamená nijaké urážky, útoky a manipulovanie. Hádaniu sa však dá naučiť. Ponúkame vám zopár užitočných tipov.

"Zase si neumyl riad! Už som ti to hovorila azda miliónkrát! Keď doješ večeru, umy si po sebe tanier a príbor, nebudem to upratovať každý večer! Nie som predsa tvoja slúžka! Alebo si si ma zobral práve preto...?" Podobné situácie určite zažila nejedna z vás. V manželstve sa jednoducho hádkam pre maličkosti nedá vyhnúť. Lenže malé nepríjemnosti sa neustále kopia, až z nich narastie kopa, ktorá vám prerastá cez hlavu. A vtedy to z vás ,,vykypí". Začnete človeku, ktorého máte rady, vyčítať všetko, čo vám na ňom prekáža, nezabudnete spomenúť staré hriechy, ktoré ste mu doteraz neodpustili, v hneve mu vykričíte veci, ktoré ste mu vlastne ani nechceli povedať, a neviete sa zastaviť... Partner pri vašom výbuchu zlosti ani nemá kedy argumentovať, pretože ho nepustíte k slovu. Keď skončíte, uvedomíte si, že ste to prehnali, že on to tak možno ani nemyslel, ale už je neskoro. Čo sa povedalo, nedá sa vziať späť. Preto je lepšie pri hádkach dodržiavať isté pravidlá, aby sa konflikty končili šťastne pre obidve strany.

Vhodný čas
Konflikt nevyvolávajte medzi dvermi, keď partner práve niekam odchádza. Inak narazíte na jeho podráždenosť a štipľavé odpovede. Radšej chvíľu počkajte a problém vyriešte v pokoji. Skúste niekedy veci, ktoré manžel nechal rozhádzané po byte, priniesť na stôl a nechať ho, nech si ich odloží. Pre maličkosti sa naozaj neoplatí hádať. Čo sa môžete naučiť od šťastných párov? Nie všetko musíte s partnerom preberať, niečo sa naučte rešpektovať, veď čo človek neurobí z lásky k druhému. Uvidíte, že partner vám to s radosťou vráti.

Tabu miesta
Nikdy sa nehádajte v posteli, v aute počas jazdy ani pri jedle. Na posteľ či spálňu a čas jedla by ste mali mať príjemné spomienky. Hádka v aute môže spôsobiť dopravnú nehodu. Vhodné miesto na riešenie sporu je tam, kde môžete stáť alebo sedieť oproti sebe. Môžete tak sledovať, ako sa partner tvári pri vašich výčitkách, vidíte jeho bezprostredné reakcie.

Neodbiehajte od témy
Pri sporoch sa držte zlatého pravidla: hovorte k veci. Nezachádzajte do krajností a nezovšeobecňujte. Nepoužívajte tvrdenia ako "ty si stále nespoľahlivý" a podobne. Radšej mu vysvetlite, čo vás tak strašne naštvalo.

Neviete sa dohodnúť
Všetko ste si už povedali, ale riešenie sa stále neukazuje. Alebo ešte horšie, partner vôbec nepochopil o čo vám išlo. Teraz vzniká nebezpečenstvo, že vybuchnete, a to je ten pravý čas na prestávku. Určite ide o lepšie riešenie ako na seba bez výsledku hulákať.

Oslávte zmierenie
Konečne ste to vyriešili, hádka je za vami. Tému, ktorá vás tak rozčúlila, hoďte raz a navždy za hlavu a oslávte sladké zmierenie. Dajte si spolu pohár dobrého vína alebo choďte na chutnú večeru. To vám zlepší náladu a na spor rýchlejšie zabudnete.

Užitočné rady pri hádkach

• Nedovoľte svojim pocitom, aby vám prerástli cez hlavu.
• Používajte vecné argumenty.
• Nevyťahujte staré hriechy, riešte aktuálny problém.
• Neskáčte z jednej témy na druhú.
• Dožičte partnerovi čas, aby svoje konanie mohol obhájiť, pustite ho k slovu.
• Navrhnite kompromis, netrvajte výlučne na svojom riešení.
• Ak sa schyľuje k zúrivej hádke, odložte rozhovor na vhodnejší čas.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu