Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Nový objekt astronómov: Letiaca taška s náradím!

Taška s náradím letiaca vo vesmíre
Taška s náradím letiaca vo vesmíre

WASHINGTON - Tašku s náradím, ktorá minulý týždeň uletela americkej kozmonautke Heidemarie Stefanyshynovej-Piperovej pri opravách Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS), môžu ľudia vybavení patrične výkonným ďalekohľadom pozorovať na nočnej oblohe. Predmet pohybujúci sa po obežnej dráhe spozorovali už v nedeľu večer dvaja amatérski astronómovia na východnom pobreží Severnej Ameriky, teraz je taška večer viditeľná i z Európy.

So stratou náradia sa museli kozmonauti z amerického raketoplánu Endeavour vyrovnať počas prvého z výstupov do otvoreného priestoru, behom ktorého mali opravovať otáčací systém jedného z troch solárnych panelov ISS.

Taška mala približne rozmery diplomatického kufríka a išlo o jeden z najväčších predmetov, aký kedy kozmonaut vo vesmíre upustil. I keď sa odborníci z Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) domnievali, že taška definitivne zmizla, amatérskym astronómom sa ju podarilo veľmi rýchlo vystopovať.

Už cez víkend sa na serveri spaceweather.com objavili prvé správy o tom, že letiaci predmet sa dá pozorovať a Kevin Fetter z kanadského Ontária jeho prelet dokonca nafilmoval.

Taška sa pohybuje kúsok pred samotnou vesmírnou stanicou a z Európy sa dá podľa agentúry DPA ďalekohľadom vidieť každý večer medzi 18:00 a 20:00 SEČ; na juhozápadnej oblohe ju je vidieť zhruba 4 minúty.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu