Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Vedci naklonovali embryo z mŕtveho králika

BRATISLAVA - Japonskí vedci dnes oznámili, že naklonovali embryo z mŕtveho králika.

Králik amamický alebo Pentalagus furnessi je ohrozený druh a žije len na dvoch malých ostrovoch v juhozápadnom Japonsku. Za ohrozený druh ho vyhlásilo japonské ministerstvo životného prostredia, ktoré odhaduje populáciu na menej ako 5 000 kusov.

Profesor Jošihiko Hosoi a jeho tím z Univerzity Kinki v Osake odobrali bunky z ucha mŕtveho králika amamického a vložili do vajíčka králika domáceho. "Keď sa potvrdilo, že sa vajíčko vyklonovalo v embryo, dali sme ho späť do vajíčkovodu náhradnej matky," povedal Hosoi. "O 30 dní by mala táto matka porodiť králika, ktorý bude mať v sebe genetickú informáciu králika amamického," dodal.

Experiment je prvým úspešným klonovaním ohrozeného druhu v Japonsku a jedným z niekoľkých na svete. V budúcnosti môže pomôcť ochrániť ohrozené druhy pred párením sa s inými druhmi. "Ak dokážeme použiť genetickú informáciu z mŕtveho tela, pomôže nám to vyhnúť sa páreniu medzi plemenami, čo by mohlo viesť ku genetickým anormáliám, alebo by sa mohlo rodiť krehké a slabé potomstvo," uviedol Hosoi.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu