Streda22. máj 2024, meniny má Júlia, Juliána, Rita, zajtra Želmíra

Viete, čo môže jesť vaše dieťa?

Strava pre každého z nás je veľmi dôležitá, ale zvlášť dôležitá je pre malé deti. Každý rodič by teda mal dbať na to, akú stravu svojmu dieťaťu pripraví. Dbajte pritom hlavne na to, aby ste svojim deťom poskytli dostatok vitamínov a výživných látok potrebných pre ich vývin a rast.

To, ako sa bude vaše dieťa stravovať, záleží na vás, mali by ste si teda rozmyslieť a naplánovať celý jedálny lístok.

Čo by mali jesť malé deti

Stravu pre deti by ste mali zostaviť tak, aby obsahovala všetky potrebné vitamíny a látky pre vyvíjajúci sa organizmus. Stravu vyberajte vy, nie dieťa. Deti si totiž vyberajú stravu hlavne podľa vzhľadu a vône. Učte svoje ratolesti už odmalička, že zelenina a ovocie sú zdravé. Snažte sa im v detskej reči vysvetliť, že látky ktoré tieto jedlá obsahujú, sú veľmi potrebné na to, aby rástli.

Sladkosti

Tie má rado asi každé dieťa. Nebojte sa ich ponúknuť ani tomu svojmu. Musí predsa poznať všetky chute. Množstvo sladkostí, ktoré dovolíte svojej ratolesti zjesť, by ste mali obmedzovať. Inak by sa im mohli začať vytvárať napríklad zubné kazy. Snažte sa im preto ponúkať sladkú stravu v inej forme ako sladkosti. Postrúhajte im napríklad mrkvu s jabĺčkom a mierne im to posypte cukrom. Dieťa sa bude tešiť zo sladkej chuti a zároveň prijme jeho telo vitamíny.

Pestrý tanier

Keďže sa deti rozhodujú a vyberajú si jedlo hlavne podľa vzhľadu, snažte sa, aby bol tanier s jedlom pestrý. Hrajte sa s jedlom a vyberajte hlavne farebné jedlo. Napríklad obložte mäso zeleninou rôznej farby. Iba tak dosiahnete, že vaše dieťa bude chcieť jesť bez toho, aby ste ho museli nútiť alebo nahovárať. Svojmu dieťaťu zostavujte jedálny lístok tak, aby obsahoval všetky jedlá. Pokiaľ ho naučíte iba na obmedzené množstvo jedál a nedáte mu ani možnosť ochutnať ostatné, potom mu môžu nielen chýbať niektoré živiny, ale môže si tak vytvoriť k týmto jedlám nechuť na celý život.

Iba koľko vládze

Týmto heslom by ste sa mali riadiť pri kŕmení svojho potomka. Deti majú totiž veľmi individuálne potreby a množstvo jedla, ktoré sú ochotné zjesť, nie je vždy rovnaké. Pokiaľ teda nezje všetko jedlo, ktoré mu naložíte, nič to. Odložte ho a ponúknite mu ho napríklad o hodinu. Napokon, keď bude veľmi hladné, nejakým spôsobom si ho vypýta, a to je najlepšie.

Mäso, ryža i zelenina

Detská strava by mala obsahovať hlavne čisté mäso, veľmi vhodné mäso pre deti je králičie, ale aj kuracie. Sú zdrojom plnohodnotných bielkovín, železa, zinku a vitamínov B1 a B2. Mäso môžete občas nahradiť jedlom zo sóje. V jedálnom lístku by nemali chýbať ryby ako zdroj jódu, fluóru, vitamínov A a D a tiež potrebných esenciálnych kyselín. Sú tiež ľahko stráviteľné, čo je pre deti dôležité. Nezabudnite dať svojmu dieťaťu ani mliečne výrobky. Vhodné sú tie s nižším obsahom tuku. Sú totiž zdrojom vápnika a dôležitých vitamínov.

Nevhodná strava

Svojim deťom by ste určite nemali dávať jesť jedlá vysmážané a potraviny s vysokým obsahom živočíšnych tukov. Tieto jedlá sú totiž pre deti ťažko stráviteľné a spôsobujú nadváhu.

Medzi nevhodné potraviny patria hlavne výrobky z reťazcov rýchleho občerstvenia, údeniny a presolené jedlá. Keďže sa snažia deti napodobňovať svojich rodičov, mali by ste im ísť príkladom i v stravovaní.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu