Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Hackeri zaútočili na urýchľovač častíc

(Zdroj: Jupiterimages)

LONDÝN - Hackeri prenikli do počítačovej siete najväčšieho urýchľovača častíc na svete, ktorý pri Ženeve prevádzkuje Európska organizácia pre jadrový výskum (CERN).

Nevítaní návštevníci však pravdepodobne nespôsobili žiadne škody, uviedol podľa dnešného vydania britských novín The Times hovorca CERN. "Nevieme, kto to bol. Vyzerá to však tak, že sa nič zlé nestalo. Asi chceli dokázať, že vedia preniknúť do CERN," citoval denník hovorcu Jamesa Gilliesa.

Hackeri, ktorí si dali prezývku Grécky bezpečnostný tím, prenikli do počítačovej siete CERN v stredu, keď začal fungovať Veľký hadrónový urýchľovač (LHC). Ich cieľom bol počítačový systém, analyzujúci výsledky pokusov v LHC. Hackeri v systéme zanechali správu, v ktorej technikov LHC vysmiali ako "školákov".

Zároveň však ubezpečili, že experiment nechcú prerušiť, len poukázať na bezpečnostné medzery. "Teraz sme vám len stiahli spodky, pretože vás nechceme vidieť behať nahých, ako si hľadáte skrýšu, keď prepukne panika," uviedli hackeri vo svojom posolstve. LHC je uložený v kruhovom tuneli s obvodom 27 kilometrov v hĺbke 50-175 metrov pod zemou. Zariadenie má vedcom pomôcť lepšie pochopiť zloženie a vznik vesmíru.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu