Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Výskum: Nikotín môže spomaliť demenciu

BRATISLAVA - Britskí výskumníci prišli na to, že lieky obsahujúce účinnú látku nikotín môžu spomaliť priebeh stareckej demencie.

Nikotín má toxické účinky a jeho užívanie je vysoko návykové, vedci však zistili, že môže takisto zlepšovať pamäť a zvyšovať pozornosť. Informoval o tom spravodajský server britskej rozhlasovej a televíznej stanice BBC.

Efekt je síce pomerne malý, ale pacientom trpiacim demenciou môže toto zistenie oddialiť priebeh choroby. Postihnutí, ktorí by bez užívania nikotínu zostali závislí od cudzej pomoci, tak získajú šesť mesiacov samostatného života navyše.

Tím vedcov na King's College London demonštroval pozitívne efekty nikotínu na potkanoch. Ako sa ukázalo, schopnosť zvierat reagovať na jednotlivé úlohy s čo najväčšou presnosťou sa pri podaní nikotínu zvýšila; predovšetkým v situáciách, keď ich rozptyľovali iné okolnosti.

Keď boli potkany schopné koncentrácie, korektne reagovali na stimuly v 80 percentách prípadov, pričom potkany nadopované nikotínom dosahovali v tomto ukazovateli priemerne o 5 percent lepšie výsledky. Keď však zvieratá vystavili situáciám, ktoré ich mali rozptýliť, správne reakcie sa objavili len v prípade 55 percent z nich. Nikotínu sa toto číslo podarilo zvýšiť až na úroveň 85 percent.

Zistenia komentoval šéf výskumného tímu profesor Ian Stolerman slovami, že "nikotín, ako množstvo ďalších drog, má viaceré účinky. Niektoré z nich sú škodlivé, iné prospešné". Ako však dodal, pozitívne efekty nikotínu boli pomerne malé a pre väčšinu ľudí aj bezvýznamné.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu