Sobota27. júl 2024, meniny má Božena, zajtra Krištof

Toto uvidíte len raz za život: Oblohu môže každú chvíľu rozžiariť jedinečná explózia! Prvá od roku 1946

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

WASHINGTON – Experti z NASA tvrdia, že už čoskoro môžeme byť svedkami udalosťami, ktorú zažijeme iba raz za život. Vedci odhalili svoje predpovede o tom, kedy dôjde k explózii dvojhviezdneho systému T Corona Borealis. Naposledy bola zo Zeme viditeľná v roku 1946.

Očakávaná udalosť, známa ako nova, nastane v súhvezdí Corona Borealis alebo Severná koruna v Mliečnej dráhe, informuje NASA na oficiálnej webovej stránke. T Coronae Borealis je od Zeme vzdialená 3 000 svetelných rokov a leží v súhvezdí Severnej koruny galaxie. Hviezdny systém tvoria dva typy hviezd – mŕtvy biely trpaslík a starnúca hviezda červeného obra. Vplyvom gravitácie bude biely trpaslík postupne odtrhávať vodík od druhej hviezdy. To spôsobí nahromadenie plynu, ktorý spustí termonukleárny výbuch, inak známy ako nova. Zatiaľ čo supernova je výbušná smrť masívnej hviezdy, nova označuje náhlu, krátku explóziu zo zrútenej hviezdy.

„Je to udalosť, ktorá sa vyskytne raz za život. Ľudia budú môcť sami pozorovať kozmickú udalosť,“ povedala Rebekah Hounsellová, pomocná vedecká pracovníčka v NASA, pre portál phys.org. Vedci predpovedajú, že k výbuchu môže dôjsť kedykoľvek – odteraz až do septembra. Podľa ich slov bude explózia taká jasná, že zo Zeme bude viditeľná voľným okom. „Väčšina nov sa stane neočakávane, bez varovania,“ uviedol William J. Cooke, vedúci NASA Meteoroid Environments Office, pre CNN. „T Coronae Borealis je však jednou z 10 opakujúcich sa nov v galaxii,“ dodal.

Očakáva sa, že hviezdny systém, ktorý je za normálnych okolností príliš slabý na to, aby ho bolo možné vidieť voľným okom, dosiahne úroveň jasu podobnú jasu Polárky. Keď nova dosiahne vrchol jasu, bude to ako keby sa na oblohe objavila nová hviezda. Tá bude viditeľná niekoľko dní. Následne stmavne a zmizne z dohľadu na ďalších približne 80 rokov. Nova sa objaví v malom oblúku medzi súhvezdiami Boötes a Hercules a bude viditeľná zo severnej pologule.

Viac o téme: NovaHviezdaT Corona Borealis
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu