Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Cez víkend sa v Edirne uskutoční olejový wrestling

BRATISLAVA - Na turecko-bulharskej hranici v meste Edirne sa už tento víkend uskutoční 647. ročník tradičných olejových wrestlingových zápasov zvaných Kirkpinar. Tie lákajú rok čo rok tisíce zvedavcov, pre ktorých je tento boj nezabudnuteľným zážitkom.

Historické olejové boje sú veľkolepou udalosťou spojenou s tradičnou hudbou, brušnými tancami a mnohými ďalšími atrakciami.

Oslavy trvajú spravidla do skorých ranných hodín. Základný kameň boja položili Peržania v roku 1065 p. n. l. Aj pomenovanie zápasníkov „pehlivan“ (hrdinovia) má pôvod v perzštine.

Perzský vplyv je prítomný dodnes - úvodný rituál sprevádzaný zvukom bubnov sa nazýva "Peshrev" (Dom sily). Je to pozdrav pre publikum a rituál zahrievania v jednom.

Každý bojovník stelesňuje silného, priam rytierskeho hrdinu. So súperom zaobchádza za každých okolností lojálne a veľkoryso. Kedysi boli bojovníkmi otroci či zajatci.

Len najsilnejší a najzdatnejší z nich dostal šancu stať sa pehlivan – čiže hrdinom. Boje podobné japonským zápasom sumo sa uskutočnia od 4. do 6. júla, pozvaní sú na ne všetci milovníci tureckej kultúry i tí, ktorí prichádzajú do Turecka len zo zvedavosti.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu