Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Na prvý pohľad obyčajná hora ukrýva tajomné záhady: Na ľudí vraj číhajú... Sem by sa neodvážil každý

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

KALIFORNIA – Počuli ste už o Mount Shasta, úžasne krásnej hore v severnej Kalifornii? Toto miesto priťahuje milovníkov spirituality, ale aj nadšencov UFO či iných nadprirodzených udalostí. Doposiaľ však zostáva záhadou, čo presne sa v okolí tejto hory odohráva.

Mount Shasta je stratovulkán alebo kompozitná sopka, ktorá dosahuje výšku 4 322 metrov. Rovnako ako ostatné sopky tohto typu má klasický kužeľovitý tvar, ktorý tvoria štyri výrazné prekrývajúce sa sopečné kužele. Vďaka tomu je pozoruhodným a ľahko viditeľným orientačným bodom, ale aj ideálnym miestom pre horolezcov, turistov, táborníkov a lyžiarov. Už dlhú dobu je tiež destináciou pre duchovne založených návštevníkov, ktorí hľadajú spirituálny zážitok. Každý rok tisíce ľudí zostupujú na horu v nádeji, že sa im podarí komunikovať s niečím nadprirodzeným.

Na prvý pohľad obyčajná
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Profimedia)

Duchovia domorodých kmeňov

Hoci s Mount Shasta sú spojené rôzne moderné konšpirácie, už dlho je posvätným miestom pre rôzne domorodé kmene. Artefakty nájdené v oblasti naznačujú, že ľudia v tejto oblasti žili najmenej 9000 rokov, čo z nej robí jednu z najdlhšie obsadených oblastí v krajine. Dodnes žijú okolo hory ľudia z kmeňov Shasta, Wintu, Achomawi, Atsugewi, Moduc a Klamath. Podľa ich tradičných príbehov horu obývajú rôzni duchovia a strážcovia. Jedným z nich je duch náčelníka Skella, o ktorom sa hovorí, že zostúpil na vrchol hory z neba. Počas svojich konfliktov s inými prvotnými duchmi z podsvetia spôsobil náčelník Skell rôzne erupcie na úbočí hôr a ich susedov.

Ilustračný obrázok
Zobraziť galériu (3)
Ilustračný obrázok  (Zdroj: Getty Images)

Hovorí sa, že na hore žijú ďalšie významné domorodé postavy, ako napríklad G’mokumk (Stvoriteľ). Podľa kmeňa Moducov boli na hore pochované kosti ich dávno mŕtvych predkov. Veria tiež, že tvor známy ako matah kagmi (Veľká noha) obýva a chráni okolité lesy. Je možné, že tieto staroveké legendy a súvisiace posvätné miesta inšpirovali niektoré súčasné teórie o hore.

Stratený svet Lemuriánov

Jedným zo súčasných príbehov o hore Shasta je, že je domovom podzemného a vysoko vyspelého mesta „Telos“, „Mesta svetla“, ktoré obývajú Lemuriáni. Títo ľudia sú potomkami ľudských alebo humanoidných bytostí, ktoré kedysi žili na stratenom kontinente Lemúria. Podľa myšlienky z 19. storočia existovala kedysi veľká pevnina, ktorá zmizla vo vode Indického oceánu. Tí, ktorí katastrofu prežili, sa usadili pod horou, kde si vybudovali svoje kryštalické mesto. Odvtedy ľudia tvrdia, že videli Lamuriánov potulovať sa po tejto oblasti. Sú zrejme 2,1 metra vysokí, majú dlhé vlasy a nosia biele rúcha a sandále. Samozrejme, hovorí sa o nich, že sú aj psychickými médiami a majú iné superschopnosti, ktoré im umožňujú pohybovať sa priestorom a časom.

UFO a náboženský kult

12. februára 2020 sa Mount Shasta stala stredobodom medzinárodnej pozornosti, keď ľudia odfotografovali obrovské „UFO“ týčiace sa nad jej vrcholom. Pri bližšom pohľade sa ukázalo, že UFO je v skutočnosti lentikulárny oblak. Tieto oblaky sa často tvoria na úbočiach hôr a ich tvary môžu pripomínať UFO, v závislosti od toho, kde stojíte. Po celé desaťročia návštevníci hory hlásili rôzne mimotelové zážitky, pozorovania a stretnutia.

Je tiež pravdepodobné, že hora bola rodiskom prvého náboženstva UFO kultu „I AM Activity“, ktorý sa objavil v 30. rokoch 20. storočia. Toto teozofické hnutie, ktoré spája mystiku a spiritualizmus s metafyzikou, založil Guy W. Ballard a jeho manželka Edna Anne Wheeler Ballardová a vytvorilo základ pre mnohé ďalšie náboženstvá New Age 20. storočia. Kult miešal kresťanstvo a mystiku s prudkým nacionalizmom. Aj keď nakoniec upadlo do zabudnutia, hnutie existuje dodnes.

Viac o téme: KultUFOMount ShastaDomorodí obyvateliaLemuria
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu