Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

EÚ vyčlenila 3,5 miliardy eur na ochranu morí a oceánov v roku 2024

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRUSEL - Európska únia v utorok na konferencii "Náš oceán" v Grécku potvrdila svoju angažovanosť v oblasti medzinárodnej správy oceánov tým, že oznámila 40 záväzkov týkajúcich sa opatrení na rok 2024.

Komisia uviedla, že tieto opatrenia budú financované sumou 3,5 miliardy eur z rôznych fondov EÚ. Konferencia Náš oceán predstavuje medzinárodné úsilie, ktoré sa začalo v roku 2014. Konferencia spája krajiny z celého sveta, občiansku spoločnosť a priemysel s cieľom inšpirovať spoločné riešenia a predložiť ambiciózne záväzky na ochranu oceánov. Každoročne ju organizuje iná krajina.

archívne video

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 750 (Zdroj: Facebook/General Staff of The Armed Forces of Ukraine)

Tohtoročná konferencia vyzýva na spoločné úsilie na celom svete na podporu bezpečného, chráneného, čistého, zdravého a udržateľne spravovaného oceánu. Na udržateľný rybolov a akvakultúru EÚ venuje najvyššiu čiastku, a to 1,9 miliardy eur. Peniaze využije Grécko, Španielsko, Cyprus a Poľsko a cez plán obnovy a odolnosti aj Portugalsko a Taliansko.

Suma pôjde na výskum

Na podporu regionálnych organizácií pre riadenie rybárstva, regionálnych rybárskych orgánov a príslušných medzinárodných dohôd v Atlantickom, Tichom, Indickom, Severnom ľadovom a Južnom oceáne a tiež Stredozemnom a Čiernom mori EÚ poskytne 23,5 milióna eur v rokoch 2024 – 2025. Suma 103 miliónov eur pôjde na programy pozorovania oceánov (Copernicus, Wekeo, Neccton) a výskum zameraný na pokrok v oceánskych modeloch pre predpovede klímy a 134 miliónov na pomoc africkým krajinám pri udržateľnom rozvoji.

Až 980 miliónov eur cez plány obnovy a odolnosti využije Grécko, Španielsko, Taliansko, Cyprus a Fínsko na podporu investícií a reforiem na boj proti znečisťovaniu morí. Na zvýšenie námornej bezpečnosti a ochrany v regiónoch západného Indického oceánu a Guinejského zálivu v Afrike EÚ poskytne 45 miliónov eur. Oceány a moria pokrývajú 71 percent zemského povrchu, v súčasnosti ich však negatívne ovplyvňuje globálne otepľovanie, nezákonný rybolov, znečistenie a strata morských biotopov.

Viac o téme: KonferenciaZáväzkyOceányOchrana Moria
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu