Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Ženu (26) od detstva trápi abnormálna únava: Lekári ju nazývali lenivou, všetko zmenila vzácna DIAGNÓZA

(Zdroj: Instagram/alyssacdavis)

SEVERNÁ KAROLÍNA – Alyssa Davisová sa počas dospievania často pristihla, že v škole a na tanečných kurzoch podriemavala. Pripisovala to nedostatku spánku. Ani vo sne túto dvadsaťšesťročnú modelku a digitálnu marketérku nenapadlo, že by za tým mohlo byť niečo oveľa vážnejšie.

Alyssa Davisová zo Severnej Karolíny vyhľadala lekársku pomoc a tvrdila, že lekári jej roky odporúčali piť kávy. Všetko sa zmenilo v momente, keď sa zúčastnila klinickej štúdie spánku. Lekári jej vďaka tomuto výskumu diagnostikovali idiopatickú hypersomniu. Ide o zriedkavú chronickú porucha spánku charakterizovanú nadmernou ospalosťou bez jasnej príčiny, ktorá postihuje iba 50 z každého 1 milióna ľudí, informuje portál Sleep Foundation. Symptómy zahŕňajú závraty alebo točenie hlavy pri státí, bolesti hlavy, krátke záchvaty spánkovej paralýzy a mozgovú hmlu.

Davisová prezradila, že niekedy musí plánovať celé hodiny, aby dokončila jednoduché úlohy, a dodala, že tento stav jej zatemňuje myseľ, takže je pre ňu ťažké sa na čokoľvek sústrediť. „Spím 10, 12, niekedy aj 14 hodín a aj tak sa zobudím s pocitom, že som prebdela celú noc,“ uviedla, píše denník New York Post. Príznaky sa u nej začali prejavovať už v detstve. Jej mama ju často napomínala, že musí ísť skôr spať, aby na druhý deň nebola unavená. Vždy sa však cítila vyčerpanejšia než jej priatelia či rodina, čo ovplyvnilo jej každodenný život a tiež sebavedomie. „Sadla som si do lavice na hodine divadla, nadšená z môjho obľúbeného predmetu, a zrazu sa mi zahmlila myseľ. Pocit náhleho vyčerpania sa stal jasným znamením, že čoskoro stratím vedomie,“ povedala Davisová.

Na strednej škole sa jej problémy zhoršili. Niekedy dokonca musela odísť z hodiny, aby si zdriemla. „Pri stepovaní som sa bežne potkýnala, zvalila som sa na podlahu, nedokázala som stáť vzpriamene a bolo nespočetne veľa prípadov, kedy som sa necítila bezpečne,“ spomenula. „Bolo to trápne a nevedela som, v čom je problém,“ dodala. Po tom, čo navštívila nespočetné množstvo lekárov, ktorí ju údajne nazývali lenivou a neopatrnou, kontaktovala špecialistu. Ten navrhol účasť na štúdii spánku, ktorá vyžadovala, aby spala 14 po sebe nasledujúcich hodín. Výsledky ukázali, že jej telo nikdy nevstúpilo do stavu hlbokého spánku, ktorý je potrebný na správny odpočinok. V roku 2017 sa Davisová konečne dočkala diagnózy.

O štyri roky neskôr schválil americký Úrad pre potraviny a liečivá prvý liek na idiopatickú hypersomniu pre dospelých. Davisová je v procese ďalšej spánkovej štúdie, aby mohla začať liečbu Xywavom. V súčasnosti zdieľa svoj príbeh na sociálnych sieťach, aby zvýšila povedomie o poruche spánku a povzbudila ostatných, aby vyhľadali správnu lekársku pomoc. „Nebola to ľahká cesta a stále nie je, ale mať meno pre boj, s ktorým som sa tak dlho snažil zápasiť, bolo záchranné lano,“ povedala. „Vysvetlilo to moje zážitky, umožnilo mi to obhajovať samú seba a vybavilo ma to schopnosťou bojovať za lepšiu kvalitu života,“ dodala.

Viac o téme: únavaAlyssa DavisIdiopatická hypersomnia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu