Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Páni, chrápete? Experti pre vás majú zlú správu: Kvôli TEJTO poruche v spálni nepodáte dobrý výkon!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN – Muži, ktorí často chrápu, majú podľa britských zdravotníckych expertov pravdepodobne problémy s erekciou. Odborníci totiž tvrdia, že spánkové apnoe môže prispieť k rozvoju alebo zhoršeniu erektilnej dysfunkcie (ED).

Spánkové apnoe je porucha, ktorá spôsobuje prerušovanie dýchania počas spánku. Tieto prerušenia sa môžu vyskytnúť niekoľkokrát počas noci a trvajú niekoľko sekúnd až minút. Opakované prebúdzanie počas noci ovplyvňuje nielen bdelosť, náladu a hladinu energie, ale môže tiež ovplyvniť spôsob, akým sa krv pohybuje v tele. „Prerušované poklesy kyslíka spôsobené opakovanými prestávkami v dýchaní ovplyvňujú schopnosť krvných ciev správne sa dilatovať,“ vysvetlil Abbas Kanani, superintendent farmaceuta z Chemist Click, pre denník Daily Star.

Páni, chrápete? Experti pre
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

„Zhoršená funkcia krvných ciev môže viesť k ťažkostiam s dosiahnutím alebo udržaním erekcie. Zvýšená aktivita sympatiku môže spôsobiť vazokonstrikciu, kedy sa krvné cievy zúžia, a interferujú s mechanizmami zapojenými do dosiahnutia erekcie,“ dodal. Stres a úzkosť, ktoré môže spánkové apnoe zhoršiť, môžu tiež viesť k problémom s dosiahnutím erekcie. Farmaceut uviedol, že muži by si mali dávať pozor aj na hladiny svojich hormónov. „Hladina hormónov, vrátane testosterónu, klesá, keď muži starnú. Testosterón je primárny hormón spojený s mužským libidom a nízka hladina testosterónu môže ovplyvniť mužskú sexuálnu túžbu,“ vysvetlil.

Ako odhaliť spánkové apnoe?

Spánkové apnoe môžete odhaliť vďaka trom bežným príznakom, ako je zastavenie dychu počas spánku, chrápanie či dusenie pri spánku, a extrémne únava počas dňa. Riešením tohto problému môže byť zmena životného štýlu, ktorá zahŕňa viac fyzickej aktivity a menej tabakových či alkoholických výrobkov. Tieto zmeny môžu tiež pomôcť zlepšiť príznaky erektilnej dysfunkcie. Ak budete spánkové apnoe ignorovať, môže to viesť k ďalším zdravotným problémom, ako je vysoký krvný tlak, vyššie riziko mŕtvice, cukrovka 2. typu, srdcové choroby, depresia alebo zmeny nálady. „Ak pociťujete príznaky spánkového apnoe alebo erektilnej dysfunkcie, je dôležité, aby ste sa porozprávali so svojím praktickým lekárom, ktorý to posúdi a nastaví vhodnú liečbu,“ dodal Kanani.

Viac o téme: ChrápanieErektilná dysfunkciaSpánkové apnoe
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu