Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Všimnete si v tejto optickej ilúzii všetky čísla? Ak nie, za volant radšej nesadajte!

(Zdroj: X/benonwine)

NEW YORK – Používatelia sociálnych sietí sa snažia rozpoznať čísla, ktoré sú skryté vo virálnom obrázku. Tento jednoduchý test môže odhaliť, či je pre vás bezpečné šoférovať vozidlo počas zhoršenej viditeľnosti.

Obrázok, ktorý na sociálnej sieti X pred pár rokmi zverejnil používateľ známy @benonwine, ukazuje čiernobiely pruhovaný kruh s číslami skrytými vo vnútri. „Vidíte číslo? Ak áno, aké číslo,“ pripísal používateľ sociálnej siete k záberu. Množstvo ľudí sa nahrnulo do sekcie komentárov, aby sa podelilo o svoje odpovede. „45 283... V čom je háčik? Mám sa objednať k svojmu praktickému lekárovi?“ spýtal sa jeden z komentujúcich. Ďalší uviedol, že dokázal rozpoznať iba niekoľko čísel.

„Vidím 45 283, pozerám na ostatné odpovede a iní vidia ďalšie dve čísla. Vidím, že sú tam čísla, ale neviem ich rozlíšiť,“ napísal tretí. „3 452 839, ale aby som bol úprimný, tú prvú trojku trochu tipujem. Uvidíte to jednoduchšie, ak budete hýbať hlavou hore a dole, ale neviem prečo,“ zdôraznil štvrtý. „Na začiatku som videla 15 283, potom som obrázok zväčšil a bolo z toho 3 452 839,“ dodal iný. Celé číslo, ktoré je zachytené na obrázku, je 3 452 839.

Nevideli ste všetky čísla?

Aj keď nemusí ísť o nič vážne, pravdepodobne urobíte dobre, ak navštívite svojho očného lekára. Dôvodom by mohlo byť zlyhanie kontrastnej citlivosti, teda schopnosti vnímať jasné obrysy malých predmetov alebo identifikovať drobné rozdiely v odtieňoch a vzoroch. Existujú reálne scenáre, kde by nedostatok kontrastnej citlivosti mohol spôsobiť problém. Ľuďom so zníženou citlivosťou na vizuálny kontrast napríklad lekári odporúčajú nešoférovať počas slabej viditeľnosti, ako je hmla, priame slnečné svetlo alebo dážď.

Viac o téme: ŠoférovanieČíslaOptická ilúziaKontrastná citlivosť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu