Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Túžite po zdravom a kvalitnom spánku? Riešením môže byť sex, tvrdí odborníčka: Pozor však na TOTO

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Spoluzakladateľka wellnessu pre ženy SheSpot, Kalila Boltonová vyhlásila, že akýkoľvek druh sexuálnej aktivity pred spaním môže byť prirodzeným a zároveň aj príjemným spôsobom, ako podporiť lepší spánok. Dôvodom je uvoľňovanie hormónov a odstránenie napätia.

Spánok je nepochybne dôležitý. Boltonová pre britský denník Daily Star vysvetlila, že skvalitniť ho môže sex, a to aj bez toho, aby ste dosiahli orgazmus. Ak sa totiž cítite napätý z hektického dňa, tak práve prežívanie potešenia dokáže podporiť pokojnejší spánok, a to hneď niekoľkými spôsobmi. Sexuálna aktivita znižuje hladinu kortizolu, ktorý súvisí so stresom a zároveň uvoľňuje oxytocin a endorfíny navodzujúce pocit spokojnosti. Toto všetko pomáha pripraviť pôdu pre lepší nočný odpočinok. Podľa odborníčky zohrávajú pri podpore lepšieho spánku kľúčovú úlohu orgazmy, pretože pomáhajú spustiť sériu fyziologických reakcií v tele. Uvoľnenie stresu, napätia a nárast hormónov dobrého pocitu, ako oxytocín a prolaktín, navodia pokoj a uvoľnenie, čo uľahčuje prechod do hlbokého, regeneračného spánku.

Túžite po zdravom a
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Potešenie aj bez partnera

Ak nemáte partnera, nemusíte sa obávať, pretože rovnako dobré môže byť aj sólo potešenie. Boltonová povedala: „Masturbácia môže byť účinnou stratégiou na zlepšenie kvality spánku. Pustite si hudbu, zapáľte sviečky a vypnite notifikácie. Pokojný priestor môže podporiť hlbšiu relaxáciu pri spánku a tiež aj zvýšiť rozkoš." Sex je podľa jej slov súčasťou celkovej pohody a je dôležité starať sa o všetky prvky vášho fyzického a emocionálneho zdravia, aby ste maximalizovali kvalitu spánku. Boltonová poznamenala, že sexuálna frustrácia môže mať vplyv aj na spánok, a to v dôsledku zvýšenej úrovne vzrušenia a sprievodnej emocionálnej frustrácie. Neustále pocity neuspokojených sexuálnych potrieb alebo myšlienky na túžbu môžu sťažovať upokojenie mysle a plnohodnotný odpočinok.

Túžite po zdravom a
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Kvalita pred kvantitou

Hoci má dosiahnutie vyvrcholenia mnoho výhod, je dôležité pamätať na to, že by to nikdy nemalo byť hlavným cieľom. V skutočnosti môže byť veľmi dobré, ak len zažijete nejakú formu intimity a potešenia. „Orgazmus nemusí byť nevyhnutne konečným cieľom,“ vysvetlila Boltonová. „Kľúčové je užívať si intimitu a prežívať rozkoš v akejkoľvek podobe. Zaoberanie sa dosiahnutím orgazmu môže byť v skutočnosti samo o sebe zdrojom stresu, ktorý len poškodzuje kvalitu nášho spánku.“ 

Odborníčka pripomenula, že je lepšie uprednostniť kvalitu pred kvantitou. Sex má okrem podpory lepšieho spánku aj mnoho iných fyzických a aj psychických výhod: od posilnenia imunitných funkcií a zníženia stresu až po zlepšenie kardiovaskulárneho zdravia a zlepšenie nálady. 

Viac o téme: SexSpánokOrgazmus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu