Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Vedci šokujú novým objavom: Piesočné červy podobné tým z filmu Duna skutočne existovali! Takto vyzerali

(Zdroj: X/80Level)

WASHINGTON - Vedci pri skúmaní skamenelín dravých červov objavili nový druh, ktorý existoval ešte 25 miliónov rokov po svojom predtým predpokladanom vyhynutí, napísal denník The New York Times. Pradávne červy rodu selkirkia mali hlavu pokrytú zakrivenými ostňami a pripomínali piesočné červy zo sci-fi série Duna.

Počas takzvanej kambrickej explózie pred viac ako 500 miliónmi rokov, keď sa zrazu objavilo mnoho nových druhov živočíchov, patrili tieto červy k najbežnejším predátorom žijúcim na morskom dne. "Keby ste boli malé bezstavovce a narazili na nich, bola by to vaša najhoršia nočná mora. Akoby vás pohltil pás tesákov a zubov," opísal harvardský paleontológ Karma Nanglu. Tieto živočíchy vymizli pred stovkami miliónov rokov. Nedávno analyzované fosílie z Maroka ale ukázali, že predátori, ktorí merali na dĺžku jeden až dva centimetre, pretrvali oveľa dlhšie, ako experti predpokladali. 

Skameneliny nového druhu pochádzajú z marockého náleziska, ktoré je známe vďaka pozostatkom morských živočíchov, ako sú trilobiti, často sfarbeným do odtieňov červenej a oranžovej farby. Niektorým ostali aj jemné črty mäkkých tkanív, ktoré sa zachovajú málokedy. Novému živočíchovi vedci dali meno tsering, ktoré pochádza z tibetského slova znamenajúce "dlhý život". "Táto nová štúdia dopĺňa rastúci počet dôkazov o tom, že mnohí členovia kambrických spoločenstiev prospievali aj v nasledujúcom období a neboli rýchlo nahradení, ako naznačovali predchádzajúce modely," povedal paleontológ Jean-bernard Caron, ktorý sa na štúdii zverejnenej v odbornom časopise Biology Letters nepodieľal.

Skúmanie naznačuje, že červy rodu selkirkia prešli počas 40 miliónov rokov na morskom dne len malými premenami. Zdržiavali sa v trubiciach, ktoré vytvárali z vylučovaného materiálu. "Je to, ako keby si piesočný červ z Duny okolo seba postavil obrovský dom," povedal Nanglu. Pravdepodobne s rastúcim množstvom ďalších voľne plávajúcich predátorov, ktorí by mohli červy ohroziť, sa týchto trubíc zbavili a osvojili si aktívnejšie spôsoby úniku, ako je vytváranie nôr.

Viac o téme: VýskumČervyDuna
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu