Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Odborník na plytvanie potravín varuje pred trikmi na sociálnych sieťach: Toto doma nikdy neskúšajte!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN – Environmentálny manažér spoločnosti Waitrose kritizuje najnovšie geniálne triky na skladovanie potravín, ktoré sa objavujú na TikToku. Uviedol, že niektoré z nich sú doslova znepokojujúce. Zároveň apeluje na ľudí, aby neverili všetkým tipom pre domácnosť, ktoré sa objavia na sociálnych sieťach.

Ben Thomas pôsobí ako environmentálny manažér spoločnosti Waitrose, ktorá je najluxusnejším národným reťazcom supermarketov vo Veľkej Británii. Len nedávno uviedol, že je viac ako nespokojný s niektorými virálnymi videami na TikToku s rôznymi tipmi na skladovanie potravín, informuje denník New York Post. Otvorene sa vysmial tvorcom obsahu, ktorí údajne „prisahajú“, že ovocie vždy umývajú vo vode so sódou bikarbónou. Podľa jeho slov takýto postup v skutočnosti skráti trvanlivosť vzácnych produktov. „Ak umyjete mäkké ovocie a potom ho vložíte do chladničky, vlhkosť môže urýchliť proces rozkladu a ovocie sa rýchlo premení na kašu,“ upozornil odborník. „Ak chcete potraviny umyť, urobte to pred konzumáciou a nie pred uskladnením,“ dodal.

Uviedol, že papierová utierka priložená k šalátom, aby nasiakla vlhkosť, nie je najhorší nápad, ale dôležitejšie je zabezpečiť, aby mala zelenina vetranie. Je lepšie premiestniť ju do vhodnej skladovacej nádoby s možnosťou prúdenia vzduchu. Thomas zároveň apeluje na spotrebiteľov, aby sa vyhýbali hromadným nákupom produktov. Nikto nepotrebuje vrecia cibule. Namiesto toho je lepšie kúpiť si iba to, čo určite spotrebujete. Výhodná ponuka na kilogram zeleniny je jedna vec, ale treba si položiť otázku, či ju využijete skôr, ako zhnedne.

Thomas upozornil aj na to, že sa mu viac páčia triky, ktoré povzbudzujú domácich kuchárov, aby kreatívne nakladali so zvyškami potravín. „Existuje veľa šikovných spôsobov, ako môžeme všetci urobiť malé zmeny, aby sme znížili plytvanie jedlom. Ak používate zvyšky jedla na čokoľvek, nemôžete nič pokaziť,“ povedal. Napríklad vďaka fritézam sa dajú premeniť zvyšky zemiakovej kaše na chrumkavé krokety jednoduchšie a zábavnejšie ako kedykoľvek predtým. „Plánovanie pred nákupom je skvelý spôsob, ako si pomôcť pri výbere toho, čo využijete,“ uzatvoril Thomas. Vždy je užitočné vziať si so sebou do obchodu zoznam alebo si pred odchodom odfotiť obsah chladničky.

Odborník na plytvanie potravín
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Táto rada odborníka prichádza na základe nového prieskumu medzi 2 000 dospelými, v ktorom sa zistilo, že až 52 percent z nich sa nechalo ovplyvniť a vyskúšalo nejaký trik po tom, ako ho videli na sociálnych sieťach. Iba 21 percent uviedlo, že ich výsledok sklamal, pričom 79 percent pripúšťa, že prvé sledovanie takéhoto príspevku môže byť klamlivé. Respondenti najčastejšie vyskúšali triky na varenie, zlepšenie domácnosti a upratovanie kuchyne, spolu s nápadmi na zlepšenie kúpeľne a šetrenie peňazí.

@kandy_kitty87 ⚠️ THIS IS WHY YOU SHOULDNT BELIEVE EVERYTHING ON THE INTERNET! ⚠️ #massivefail #kitchenfail #cleaningfail #cleaninghack #fyp ♬ original sound - Kandy Kitty
Viac o téme: PotravinySkladovanieTrikPlytvanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu