Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Vo vašich stenách môže žiť nebezpečný druh hmyzu: Za deň nakladie až 60 vajíčok! Nechutné, čím sa živí

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Nepríjemné chrobáčiky pripomínajúce svojím tvarom malé rybky spôsobujú podráždenie pokožky a do malých prasklín vo vašich stenách dokážu naklásť až šesťdesiat vajíčok denne. Výsledkom môže byť hotová spúšť. Odborník prezradil, ako sa ich môžete zbaviť.

V stenách vašich domovov môže prežívať švehla obyčajná, známa aj ako rybenka. Denne je schopná naklásť 60 vajíčok a prežíva konzumáciou odumretej pokožky a vlasov. Paul Blackhurst z Technickej akadémie Rentokil pre britský denník Daily Star prezradil, ako sa môžete týchto tvorov zbaviť. Kľúčovými miestami ich výskytu sú malé praskliny v lištách alebo za práčkou. „Vo veľkom množstve dokážu švehly poškodiť knihy, fotografie, obrazy, omietky a iné predmety v domácnosti obsahujúce škrob alebo celulózu. Priťahujú ich najmä zdroje potravy, ako je papier, knižné väzby a vlhké oblečenie,“ vysvetľuje odborník a dopĺňa, že sa živia sa aj ľudskými časťami, ako je odumretá koža a vlasy.

Vo vašich stenách môže
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

„Hoci nie je známe, že by prenášali patogény, ktoré by mohli byť príčinou ochorení, niektorým ľuďom môžu spôsobiť alergické reakcie,“ uviedol ďalej. Podľa predchádzajúcich správ je tento hmyz schopný naklásť desiatky vajíčok denne, čo znamená, že môže dôjsť až k zamoreniu. Napriek tomu, že nie sú jedovaté, ak ich necháte osamote, môžu spôsobiť skutočné problémy. Blackhurst potvrdil, že nepríjemným vedľajším účinkom blízkeho kontaktu s týmto hmyzom je podráždenie kože. „Dôvod spočíva v tom, že sa švehly počas dospelosti zbavujú svojej kože. Čiastočky, ktoré pri tom vznikajú, sa môžu zmiešať s prachom a u citlivejších ľudí vyvolávajú alergickú reakciu,“ vysvetlil.

Odborník napokon poznamenal, že zbaviť sa zamorenia je zložitejšie, ako by sa zdalo. „Vajíčka rybeniek je zvyčajne ťažké nájsť, pretože sú často ukryté v malých prasklinách alebo štrbinách. Preto je lepšia prevencia,“ priblížil Blackhurst. Mali by ste používať prístroje na odstránenie vlhkosti a chrániť potraviny, ktoré môžu švehly konzumovať.

Viac o téme: DomácnosťŠvehlaChrobákyZamorenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu