Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Kartel jej uniesol dcéru, vyšetrovanie vzala do vlastných rúk: Príbeh matky, ktorá prenikla do obávaného gangu

(Zdroj: X/caffcrimespod)

SAN FERNANDO – V roku 2014 členovia mexického kartelu uniesli vtedy dvadsaťročnú dcéru Miriam Rodríguezovej Karen. Úrady sa zločinom príliš nezaoberali, preto sa Miriam rozhodla vziať veci do vlastných rúk. Z jej neuveriteľného príbehu priam vyráža dych.

Miriaminým cieľom nebolo pomstiť svoju dcéru, ale jednoducho nájsť odpovede na množstvo otázok, ktoré mala okolo zmiznutia svojho dieťaťa. Pri vykonávaní práce, ktorú úrady zanedbali, sa viackrát ocitla v bezprostrednom nebezpečí. Pátranie ju zaviedlo až k členom jedného z najnebezpečnejších mexických drogových kartelov Los Zetas. Po tom, čo Miriam našla jedného z mužov, ktorí boli zapletení do únosu jej dcéry, spustila svoju misiu.

Prezliekla sa za zdravotnícku pracovníčku a povedala, že v oblasti vykonáva miestny prieskum, informuje denník New York Times. Nakoniec nazbierala dostatok informácií na to, aby polícia zatkla muža, o ktorom mala podozrenie, že sa podieľal na únose jej dcéry. S pomocou svojho syna Luisa sa Miriam podarilo dostať tohto člena kartelu za mreže. Tam bol viac než ochotný odovzdať mená ostatných členov kartelu polícii.

Jeden z menovaných členov mal v tom čase len 18 rokov. Práve pri ňom Miriam využila svoj materinský inštinkt a presvedčila ho, aby jej prezradil, čo urobili s jej dcérou. Bohužiaľ, dozvedela sa, že jej dcéru Karen zabili. Nielenže to ešte viac podporilo Miriaminu misiu zlikvidovať zodpovedných notoricky známych členov kartelu, ale viedlo to k hromadnému vykopávaniu ďalších desiatok mŕtvych tiel.

Počas nasledujúcich troch rokov si Miriam osvojila množstvo rôznych prestrojení: často menila účes, vydávala sa za volebných činiteľov, zbližovala sa s nič netušiacimi rodinnými príslušníkmi členov kartelu, a to všetko preto, aby sa o ľuďoch zodpovedných za smrť jej dcéry dozvedela čo najviac informácií. Za ten čas bola Miriam zodpovedná za zlikvidovanie 10 rôznych mužov, ktorí sa snažili ujsť z kartelu a začať nové životy. Jej poslanie z nej urobilo postavu nádeje a obdivu medzi ostatnými smútiacimi rodinami v mexickom meste San Fernando, ktoré stratili svojich milovaných kvôli kartelu, no zároveň ju to postavilo do nebezpečnej pozície.

V roku 2017 sa jej život tragicky náhle skončil, keď ju 10. mája – v Deň matiek v Mexiku – zastrelili ozbrojenci, ktorí vtrhli do jej domu a 12-krát ju postrelili. Hoci Miriam požiadala o ozbrojenú ochranu v rokoch po odstránení kartelu, podľa denníka New York Times povedala: „Je mi jedno, či ma zabijú. Zomrela som v deň, keď zabili moju dcéru. Chcem to ukončiť. Vezmem ľudí, ktorí ublížili mojej dcére, a môžu si so mnou robiť, čo chcú.“ Miriamin syn Luis pokračuje v misii svojej mamy a pomáha nájsť členov kartelu zodpovedných za únosy a vraždy blízkych rodín prostredníctvom organizácie San Fernando Missing Persons Activists Collective.

Viac o téme: KartelVraždaMexikoúnosMiriam Rodríguez
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu