Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Lekárka varuje pred obľúbeným liekom proti bolesti: Ak ho užívate TAKTO, koledujete si o vážne problémy

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Mnohí inštinktívne siahajú po paracetamole, keď sa necítia dobre, v nádeji, že pomôže zbaviť sa bolesti. Je však dôležité poznať niekoľko vecí. Lekári napríklad upozornili na to, že aj keď vás paracetamol zbaví bolesti, môže spôsobiť iný problém.

Reč je o vysokom krvnom tlaku. Doktorka Semiya Azizová v rozhovore pre reláciu This Morning vysvetlila, že existuje súvislosť medzi liekom proti bolesti a vysokým krvným tlakom. Znamená to, že pri pravidelnom užívaní by mohlo byť vyššie riziko infarktu a mŕtvice. „V súčasnosti vieme, že paracetamol v najnižšej účinnej dávke je pri bolestiach hlavy a horúčke úplne v poriadku. Ak však užívate paracetamol dlhodobo, môže to byť problém,“ vysvetlila. Nedávna štúdia prišla s tým, že ľudia, ktorí užívajú paracetamol dlhodobo a pravidelne, napríklad pri artritíde alebo chronickej bolesti, môžu mať zvýšený krvný tlak.

@thismorning

Do you take paracetamol regularly? Dr Semiya has a crucial warning for those relying on this painkiller long-term. 💊

♬ original sound - This Morning

„Vieme, že to bol prípad ľudí, ktorí užívali protizápalové lieky ako napríklad aspirín a ibuprofén. Ale paracetamol môže spôsobiť aj zvýšenie krvného tlaku u tých, ktorí ho užívajú dlhší čas,“ upozornila Azizová. Všetky štúdie naznačujú, že paracetamol je bezpečné užívať krátkodobo, ale ak ho užívate dlhodobo, je vhodné poradiť sa so svojím lekárom, pretože vysoký krvný tlak môže zvýšiť riziko kardiovaskulárnych ochorení, infarktu či dokonca mŕtvice.

Jedným z najviac zdokumentovaných rizík dlhodobého užívania paracetamolu je poškodenie pečene alebo hepatotoxicita, pretože paracetamol sa metabolizuje v pečeni a nadmerné užívanie môže preťažiť schopnosť pečene bezpečne spracovať liek. To môže viesť k poškodeniu pečene. Toto riziko je samozrejme vyššie, ak užívate vyššiu dávku. Ďalším rizikom dlhodobého užívania paracetamolu je poškodenie obličiek. Existujú dôkazy, ktoré naznačujú, že dlhodobé užívanie paracetamolu môže byť spojené so zvýšeným rizikom poškodenia obličiek alebo narušením ich funkcie.

Viac o téme: ParacetamolVysoký krvný tlakPoškodenie pečenePoškodenie obličiek
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu