Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

To, čo prežil tento revolucionár, je doslova ZÁZRAK: Deväť guliek do tela a jedna... Lekári boli v šoku

(Zdroj: X/awkward_history)

MEXIKO - Mexický revolucionár Wenseslao Moguel bol odsúdený na smrť zastrelením, ale ako zázrakom prežil deväť guliek do tela a strelu z bezprostrednej blízkosti do hlavy. Jeho príbeh sa stal inšpiráciou pre pieseň Chumbawamba.

Wenseslao Moguel bol mexický revolucionár, ktorého zajali v marci 1915 a bez súdu odsúdili na smrť. Musel čeliť popravnej čate a bol deväťkrát postrelený, ale ako zázrakom prežil. Dokonca dostal aj coup de grâce – takzvaný posledný výstrel do hlavy, no ani ten ho nezabil. Moguel, ktorý bol v dôsledku nepodarenej popravy trvalo znetvorený, si vyslúžil prezývku "El Fusilado" (čo vo voľnom preklade znamená "Popravený" alebo "Zastrelený").

Správy o tom, ako sa mu podarilo prežiť popravu, sú rôzne. Jedny noviny v tom čase napísali, informuje britský denník Daily Star: "Na druhý deň našli Moguela v bezvedomí medzi mŕtvymi telami jeho kamarátov. Dostal lekársku pomoc a zotavil sa." Podľa iných sa mu vraj podarilo utiecť na vlastnú päsť a odplazil sa do neďalekého kostola, kde ho našiel jeden z veriacich a ošetril mu rany. Dobrý samaritán potom údajne Moguela odviezol domov.

Moguel sa 16. júla 1937 objavil v rozhlasovej šou "Ripley's Believe It or Not!" kde priznal, že napriek všetkému prežil plnohodnotný život. Zomrel vo veku 85 rokov. Jeho šokujúce prežitie inšpirovalo skupinu Chumbawamba k vytvoreniu skladby "El Fusilado", ktorá sa objavila na ich trinástom štúdiovom albume "The Boy Bands Have Won". Text skladby obsahuje slová: „Postavte ma rovno k najbližšej stene, postavte do radu svojich najodvážnejších vojakov, a desať dobrých rán, všetky ich zjem. Volajú ma El Fusilado!“

Viac o téme: PostrelenieWenseslao MoguelRevolucionár
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu