Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Zvrátený experiment: Rodičia svojho syna vychovávali spolu so šimpanzom! Chudák chlapec, takto dopadol

(Zdroj: X/GhostCassiopeia)

INDIANA - Baby Donald nebol obyčajným dieťaťom. Jeho rodičia ho podrobili bizarnému experimentu - vychovali ho spolu so šimpanzom. Výsledkom bolo, že Donald začal prejavovať zvláštne správanie. Hrýzol ľudí, plazil sa ako šimpanz a zvracal po jedle.

Rodičia, komparatívni psychológovia Winthrop a Luella Kelloggovci, v roku 1931 priniesli domov mláďa šimpanza menom Gua, ktoré sa stalo Donaldovou "sestrou". Bol súčasťou experimentu, ktorý mal trvať päť rokov, pričom obe deti boli vychovávané spoločne v ľudskom prostredí. Cieľom bolo zistiť, ako možno urobiť zo šimpanza človeka, no malo to presne opačný efekt.

Keď projekt odštartoval, Gua mal sedem mesiacov a Donald desať mesiacov. Experiment bol zastavený po deviatich mesiacoch, keď vyšlo najavo, že Donald sa správal skôr ako opica než ako človek. S oboma rodičia zaobchádzali podobne; hovorili s nimi ako s deťmi, spali v podobných postieľkach, hrali sa s podobnými hračkami, dokonca boli rovnako kŕmení, obliekaní a vychovávaní. 

Výsledky niektorých testov, ktorým boli podrobení, však boli znepokojujúce. V jednom z nich bola dvojica vystavená hlasným zvukom, ako sú výstrely, aby rodičia zistili, kto zareaguje rýchlejšie. Kelloggovci ich dokonca dráždili udieraním lyžicami do hlavy, aby vraj počuli rozdiel v tom, ako zneli ich lebky. Podobné testy vykonávali nepretržite dvanásť hodín denne, sedem dní v týždni. Hrdý otec o tom všetkom napísal v roku 1933 knihu s názvom "Opica a dieťa: Štúdia vplyvu prostredia na skoré správanie". 

Spočiatku si Gua v testoch počínal lepšie, ale to sa rýchlo zmenilo. Aj keď bol šimpanz fyzicky silnejší, nedokázal držať krok s Donaldovou rastúcou inteligenciou, keď sa začal učiť slová. Nie je známe, prečo sa experiment skončil. "Povedali nám, že štúdia bola ukončená 28. marca 1932, keď Guu vrátili do kolónie primátov v Orange Parku prostredníctvom postupného rehabilitačného procesu," píše sa v článku zverejnenom v odbornom magazíne Autori The Psychological Review podľa The Sun

Výskumníci predpokladali, že deväťmesačný projekt viedol k tomu, že Kelloggovci boli príliš vyčerpaní. Gua bol čoraz silnejší a stával sa menej predvídateľným, takže ho bolo ťažšie zvládnuť. Winthrop strávil veľa času snahou naučiť opicu slová, no nikdy sa mu to nepodarilo. Luella sa zas čoraz viac obávala toho, že jej syn sa správa viac ako šimpanz než ako človek. Manželia zomreli v lete 1972, Donald v januári 1973 ako 43-ročný spáchal samovraždu. Gua zomrel necelý rok po tom, ako odišiel od Kelloggovcov, na zápal pľúc. 

Viac o téme: DieťaŠimpanzExperimentBaby Donald
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu