Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Odborníci varujú pred vapovaním: Závažné zdravotné následky, TOTO sa stane s vaším jazykom

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

NEW YORK - Zoznam zdravotných problémov spojených s vapingom sa o niečo predĺžil. Čoraz častejšie sa totiž hovorí o „vaperskom jazyku,“ teda o čiastočnej alebo úplnej strate chuti v dôsledku používania elektronických cigariet s príchuťou. A hoci tento problém vnímajú mnohí ako prirodzený, môže mať nepríjemné následky.

Vaperský jazyk je stav, kedy sú chuťové bunky imúnne voči chutiam v dôsledku vapovania, čiže používania elektronických cigariet. „Ide o vzostup v súvislosti s popularitou jednorazových vapiek, ktoré obsahujú všetky tie smiešne príchute,“ vysvetlil estetický zubár Stewart Beggs na TikToku. „Spôsobuje to masívny nárast nikotínu a sucho v ústach, takže niekedy úplne stratíte chuťový vnem. Je to naozaj nebezpečné pre vaše zdravie.“ Podľa amerického Národného inštitútu pre výskum zubov a lebky môže nadmerné sucho v ústach podporiť aj tvorbu zubných kazov a plesňových infekcií.

Vaping vedie k dehydratácii a vysušuje ústa a môže tak znížiť citlivosť chuťových pohárikov. Americká Národná lekárska knižnica uvádza, že výpary z e-cigariet obsahujú aj zložky, ako je propylénglykol a rastlinný glycerín, ktoré môžu pokryť jazyk a znížiť citlivosť chuťových pohárikov. Okrem toho obsahujú nikotín, čiže návykovú zložku tabakových cigariet, takže samotné vapovanie sa stáva závislosťou.

Zdravotné následky sú závažné

Zdravotnícki odborníci už roky varujú pred vplyvom vapovania, najmä u mladých ľudí. Podľa prieskumu Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) od roku 2020 potrebovalo viac ako 2 800 používateľov e-cigariet hospitalizáciu kvôli poškodeniu pľúc v dôsledku vapingu a 68 z nich zomrelo. Väčšina týchto prípadov sa vyskytla medzi tínedžermi a mladými dospelými. Taktiež bolo zaznamenaných viacero prípadov kolapsu pľúc. Niektoré výskumy tiež spájajú vapovanie so zvýšeným rizikom vysokej hladiny cukru v krvi a cukrovky.

Odborníci varujú pred vapovaním:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Vaping nie je bezpečnejší 

„Vaping je podľa zástancov účinný ako odrazový mostík pre ľudí, ktorí sa snažia prestať fajčiť tabak, ale nie je bezpečnou voľbou pre každého,“ uvádza Johns Hopkins Medicine. Niektorí odborníci navyše zistili, že v skutočnosti je to naopak a používanie vapov, ktoré obsahujú nikotín, často vedie k závislosti od tabakových výrobkov, ako sú cigarety. V nedávnej štúdii publikovanej v časopise Frontiers in Oral Health, ktorá porovnávala fajčiarov e-cigariet s fajčiarmi cigariet a nefajčiarmi, bolo percento závažných ochorení parodontu v skupine fajčiarov e-cigariet oveľa vyššie ako u nefajčiarov.

Začiatkom tohto mesiaca Americká kardiologická asociácia (AHA) vyhlásila, že e-cigarety môžu byť pre ľudské zdravie rovnako nebezpečné ako tradičné tabakové cigarety. „E-cigarety dodávajú do tela množstvo látok, ktoré sú potenciálne škodlivé, vrátane chemických látok a iných zlúčenín. Používateľ ich pravdepodobne ani nepozná,“ uviedol v tlačovej správe profesor Jason Rose z Lekárskej fakulty Marylandskej univerzity.

Odborníci varujú pred vapovaním:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

„Aj keď v e-cigaretách nie je prítomný nikotín, ich zložky a najmä aromatické látky predstavujú riziko spojené s ochoreniami srdca a pľúc,“ vysvetlil ďalej Rose. Spoločnosti vyrábajúce e-cigarety však trvajú na tom, že ich výrobky pomáhajú ľuďom skoncovať s fajčením tradičných tabakových výrobkov. Podľa vyhlásenia AHA však okrem krátkodobého efektu neexistujú žiadne presvedčivé dôkazy, ktoré by to potvrdzovali.

Viac o téme: ZdravieFajčenieVaping
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu