Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Motoroví experti radia: Majte vždy vo svojom aute ZEMIAK! Neuveríte, na čo vie poslúžiť

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Jazda v nepriaznivých poveternostných podmienkach môže byť nebezpečná. Motoroví experti preto vyzvali všetkých vodičov, aby mali vždy vo svojom vozidle zemiak. Zároveň sa podelili o niekoľko ďalších tipov, ako zostať v nepriaznivom počasí v bezpečí.

Počas nepriaznivých poveternostných podmienok sa vždy odporúča zostať vo vnútri a mimo cesty, ale nie vždy je to možné a niekedy jednoducho nemáte inú možnosť, ako sadnúť do auta. Aby ste boli v bezpečí, odborníci z automobilovej predajne John Clarke Motor Group v škótskom Aberdeene sa podelili o niekoľko užitočných trikov, ktoré vás môžu ochrániť. Ako prvé odporúčajú, aby si každý vodič nechal v aute schovaný zemiak pre prípad núdze. Trenie odrezanej strany zemiaku o vonkajší povrch čelného skla totiž vraj zabráni zahmlievaniu v mrazoch.

Motoroví experti radia: Majte
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

"Nielen, že v zime dokáže zabrániť zamrznutiu čelného skla, ale môže byť aj obrovskou pomocou pri jazde v daždi. Škrob v zemiakoch pôsobí ako bariéra medzi sklom a vzduchom a môže pomôcť, keď sa vám zahmlieva čelné sklo," vysvetlili predstavitelia spoločnosti pre Mirror. Rovnako vyzvali vodičov, aby dodržiavali bezpečnú vzdialenosť od ostatných motoristov, obzvlášť v hustom daždi či iných nepriaznivých poveternostných podmienkach.

Ďalším tipom je núdzová súprava - dôležitý nástroj, ktorý by ste mali mať vždy v aute. Môže vás totiž ochrániť, ak sa vozidlo pokazí uprostred búrky. Súčasťou takejto výbavy sú napríklad power banka pre váš telefón, výstražný trojuholník pre prípad poruchy, netrvanlivé potraviny, voda, prenosná baterka či dostatočne teplá deka alebo oblečenie.

Motoroví experti radia: Majte
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Odborníci tiež odporúčajú, aby ste sa vyhýbali používaniu tempomatu v nepriaznivom počasí, pretože musíte mať svoje vozidlo neustále pod kontrolou. Rovnako by ste sa mali pred jazdou oboznámiť s tým, aké citlivé sú brzdy na aute, aby ste poznali reakčný čas na ceste. V neposlednom rade je dôležité vyhýbať sa veľkým mlákam, pretože môžu spôsobiť, že pneumatiky stratia trakciu.

Viac o téme: VodičZemiakBezpečnosť na cestáchAuto
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu