Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Motoristi čelia ďalšej zmene: Diaľničnú známku už nekúpia tak, ako doteraz!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

BRATISLAVA - Od nového roka už spoločnosť SkyToll nie je sprostredkovateľom predaja e-známok na Slovensku. Informovala o tom Národná diaľničná spoločnosť (NDS) na svojom webe. Zmena prevádzkovateľa sa však vraj nedotkne komfortu vodičov pri kupovaní diaľničnej známky. Prevzatie časti podniku je prvým krokom k znižovaniu nákladov na predaj eznámky. Ušetrené financie následne bude možné investovať do skvalitňovania slovenských diaľnic a rýchlostných ciest.

Národná diaľničná spoločnosť prebrala časť podniku SkyToll, ktorá sa venuje predaju eznámok. Za sprostredkovanie doteraz Národná diaľničná spoločnosť ročne platila spoločnosti SkyToll v priemere 4 milióny eur. Zmluva o prevzadí podniku bola podpísaná 21. decembra 2023, informoval hovorca NDS Tomáš Ferenčák.

archívne video

Otvorili II. etapu rekonštrukcie cesty ID-R002 II/576 Bohdanovce – Herľany (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

"Ústav súdneho inžinierstva Žilinskej univerzity v Žiline v decembri ohodnotil preberanú časť podniku až na 2,15 milióna eur. Cenu za prevzatie časti SkyToll sa podarilo zásadne znížiť. NDS nakoniec prevezme celú časť podniku za 990-tisíc eur," uviedla NDS. Za necelé dva týždne sa štátnej akciovej spoločnosti podarilo dotiahnuť všetky potrebné právne, ekonomické, personálne a technické aspekty prevzatia časti podniku.      

Predaj vypli v mýtomatoch

Nosné práce na prevzatí správy IT systému prebiehali priamo počas silvestrovskej noci, kedy bola nevyhnutná technická odstávka a pozastavený predaj diaľničných známok. Začala krátko po 23.00 h a skončila krátko po jednej hodine. "Čas bol určený tak, aby sa odstavenie systému dotklo zákazníkov len v minimálnej miere," vysvetľuje NDS. Druhá odstávka sa uskutočnila v nočných hodinách zo soboty na nedeľu 7. januára. 

Prevzatie správy predaja sa podľa čísiel na predajoch e-známok neprejavilo. Prvé dni nového roka NDS hĺbkovo testovala fungovanie systému a nezaznamenala žiadne výpadky a súčasný zákaznícky komfort pri kúpe bol zachovaný. Potvrdzujú to aj čísla predajov. Za prvé štyri dni nového roka sa predalo takmer 56-tisíc e-známok celkovo za 1,64 milióna eur," konštatuje NDS, pričom dve tretiny transakcií prebehli online. 

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto  (Zdroj: TASR - Michal Svítok)

Jedinou okrajovou zmenou bolo vypnutie predaja diaľničných známok prostredníctvom takzvaných mýtomatov, ktoré sú vlastníctvom spoločnosti SkyToll. Mýtomaty sa na predajoch diaľničných známok podieľali približne jedným percentom, čo neúmerne zvyšovalo paušálne provízne náklady.   

NDS plánuje ďalšie kroky

Prevzatie časti podniku je len prvým krokom k ďalšiemu zefektívňovaniu predaja eznámok. V dohľadnej dobe NDS plánuje prechod na služby Štátnej pokladnice, čím by sa znížili bankové poplatky a zvažuje využitie ďalších štátnych kapacít. Národná diaľničná spoločnosť tento rok plánuje analyzovať predajnú sieť a intenzívne pracuje na posilnení online predaja e-známok cez web eznamka.sk. Naďalej tiež fungujú ďalšie obchodné miesta.

Prevzatie distribúcie e-známok umožní Národnej diaľničnej spoločnosti postupne maximalizovať príjem z predaja diaľničných známok. Ešte v minulom roku boli základné parametre predajnej siete pevne dané zmluvou. V praxi to znamenalo minimálny priestor pre zefektívňovanie predajov a zároveň prispôsobovanie sa zmene spotrebiteľského správania zákazníkov.

Viac o téme: DopravaDiaľničné známkyNárodná diaľničná spoločnosť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu